Cine este Maria Grapini, ministrul IMM-urilor, turismului şi mediului de afaceri

Autor: Razvan Muresan Postat la 19 decembrie 2012 117 afişări

Maria Grapini s-a născut în Galaţi şi a absolvit Institutul Politehnic Gheorghe Asachi din Iaşi, Facultatea de Textile, specializarea Tehnologia Mecanică a Filării şi Ţeserii, în anul 1978.

De la absolvirea facultăţii până în 1989 a fost inginer la I.T. Garofiţa Timişoara, a lucrat apoi la I.T. 13 Decembrie Timişoara, iar din 1991 până în prezent a fost director general la SC Pasmatex SA Timişoara, ocupând acum şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

În 1994 a cumpărat prima firmă textilă, iar de mai bine de 15 ani este preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei producătoare de textile Pasmatex din Timişoara. Ea ocupă de asemenea din 1998 funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al firmei Pasmatex Conf Internaţional din Timişoara, firmă specializată în producţia de lenjerie pentru firma Triumph International AG Austria. De profesie inginer, Maria Grapini este şi preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare din România (FEPAIUS).

BUSINESS Magazin: Cât de greu îşi croieşte o femeie drumul în lumea de business?

Maria Grapini: La începutul carierei, pentru o femeie este mult mai greu să îşi croiască drumul în lumea de business decât pentru un bărbat. Acest lucru ţine de mentalitatea şi de comportamentul multor şefi-bărbaţi. Ei îşi manifestă neîncrederea în afacerile conduse de femei şi în acest fel dezvoltarea afacerilor conduse de femei riscă să se dezvolte mai lent. După ce reuşeşte să consolideze afacerea, femeia nu mai este tratată diferit, cel puţin în businessul privat.

BUSINESS Magazin: E mai uşor sau mai greu să te impui ca lider, fiind femeie?

Maria Grapini: Pentru o femeie e mai greu să se impună ca lider pentru oamenii din afara organizaţiei sale. Totuşi o femeie se impune ca lider în interiorul organizaţiei mai uşor, deoarece reuşeşte să capteze încrederea membrilor organizaţiei.

BUSINESS Magazin: Cum v-aţi caracteriza stilul de conducere şi/sau de creare a unei afaceri?

Maria Grapini: Din punctul meu de vedere nu se practică un stil de conducere, ci o combinaţie de stiluri. Eu am început cu un stil de conducere combinat între cel participativ şi autoritar. Pe parcursul consolidării afacerii am scăzut stilul autoritar şi l-am crescut pe cel participativ. Am ales însă şi să deleg responsabilităţi. Afacerea am creat-o cu multă exigenţă, cerinţe sporite de disciplină, calitate şi comunicare.

BUSINESS Magazin: Care sunt calităţile feminine care ajută în business?

Maria Grapini: Pentru a crea şi a dezvolta un business atât femeile, cât şi bărbaţii au nevoie de o serie de calităţi. Diferenţierea apare în cazul unor calităţi precum tenacitate, ambiţie, rigurozitate, putere de comunicare şi putere de muncă sub stres, care sunt mai pronunţate la femei.

BUSINESS Magazin: Care sunt brandurile preferate de parfum, haine, accesorii?

Maria Grapini: Eu am pus pe primul loc confortul şi calitatea materialelor. Am fost şi sunt un susţinător al produselor româneşti şi în mare măsură mănânc şi mă îmbrac româneşte. În cazul hainelor, majoritatea sunt produse în firmele mele sau de designeri din România care creează ţinute de ocazie. Pentru produse ca parfum sau ceasuri, care nu se realizează în România la nivelul pe care îl caut, apelez la branduri consacrate. Spre exemplu, parfumul pe care îl folosesc de ani buni este Coco Chanel Mademoiselle.

BUSINESS Magazin: Care sunt destinaţiile de vacanţă preferate?

Maria Grapini: Prefer să cunosc cât mai multe locuri, de aceea nu merg de prea multe ori în acelaşi loc, fie că vorbim de România sau de alte ţări.

BUSINESS Magazin: Cum împăcaţi cariera cu viaţa de familie?

Maria Grapini: Cariera şi viaţa de familie se împacă dacă ştii să te faci înţeles. Echilibrul între carieră şi familie, din punctul meu de vedere, nu înseamnă împărţirea timpului 50-50%. Echilibrul poate să existe şi când dedici familiei mai puţin timp, dacă faci lucruri care aduc întregii familii siguranţă materială, statut social, stare sufletească bună şi înţelegere. Lucrul cel mai de preţ din viaţa mea este evident băiatul meu.

BUSINESS Magazin: Vi se pare că discuţia despre discriminarea de gen mai este de actualitate în 2012?

Maria Grapini: Discriminarea de gen se discută în toată lumea şi mă refer acum la lumea cea mai democratică. După părerea mea, cred că în România, cu excepţia businessului privat, există încă discriminare.


Catalogul "100 Cele Mai Puternice Femei Din Business" prezintă interviuri cu reprezentantele de success ale mediului de afaceri românesc actual şi conţine profilul profesional a 100 dintre liderii feminini.

Au experienţă, au putere, câştigă bine, sunt cochete şi se bucură de respectul celor din jur. Cuvântul lor este cel mai important sau printre cele mai importante în companiile pentru care lucrează. Cele mai puternice femei de afaceri din România sunt un segment aparte şi tot mai bine conturat dintr-o lume care, în mod tradiţional, a fost creată şi condusă de bărbaţi.

Catalogul "100 Cele Mai Puternice Femei Din Business" - prima ediţie va fi distribuit gratuit abonaţilor BUSINESS Magazin şi va putea fi achiziţionat online din 9 aprilie la adresa www.bmag.ro/cataloage, la preţul de 25 de lei (TVA inclus).

Urmărește Business Magazin

/lideri/cine-este-maria-grapini-ministrul-imm-urilor-turismului-si-mediului-de-afaceri-10402088
10402088
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.