IMAGINATI-VA! Asa va arata viata noastra peste 10 ani

Postat la 07 iulie 2009 4756 afişări

Nimeni dintre managerii, analistii, IT-istii sau inventatorii cu care am stat de vorba pentru articolul de fata nu pare sa imagineze Romania peste 10--15 ani ca evoluand altfel decat restul lumii; e un fel de a spune astfel ca globalizarea va supravietui cu bine crizei si, odata cu globalizarea, si noi.

Pare straniu ca atunci cand toata lumea vorbeste in continuare despre criza, noi sa facem opinie separata, chiar si pret de o saptamana, cu un cover story care nu numai ca e atemporal, dar, mai mult inca, trimite la un viitor relativ indepartat, invitan-du-va sa va imaginati cum va arata Romania peste 10 sau 15 ani. Nu la nivel macroeconomic, nu in termeni de locuinte construite, autostrazi planuite sau numar de concetateni intorsi acasa de la cules de capsuni, ci pur si simplu la nivelul detaliilor vietii cotidiene, acelea determinate de tehnologie, de calitatea interactiunii cu natura si cu mediul unde locuim si muncim.

Probabil ca daca o asemenea discutie ar fi avut loc acum cativa ani, n-ar fi parut nimic ciudat. Teme ca “Lumea peste 20 de ani” sau “Planeta in 2050” n-au fost rare nici in presa straina din 2000 incoace; optimismul dat de o economie mondiala cu o evolutie ce parea solida si stabila permite orice fel de visare despre tehnologii scumpe, la limita SF-ului. Acum insa, cand putini pot pretinde ca pot prevedea corect chiar si ce vor face peste cateva luni, cat de posibila mai e o saritura peste timp de amploarea unui deceniu? Ei bine, surprinzator sau nu, toti cei cu care am vorbit pentru redactarea acestui articol au avut suficiente idei despre viitor si au privit ca pe un lucru foarte firesc sa-si descrie viziunile. Sa facem deci o pauza de la conversatia zilnica despre criza si sa vedem ce spun interlocutorii BUSINESS Magazin despre post-criza: urmeaza zece minute de lectura despre cum va fi lumea noastra peste zece ani.

 

  • ENERGIE

Cu ochii in soare

Desigur, energii regenerabile - nimeni nu vorbeste despre altceva. E valabil si pentru Romania, cu nuanta ca pentru inca o vreme vom simti ceva mai putin decat altii presiunea de a inlocui radical sursele de energie traditionale cu cele nepoluante.

Mihai Duduta este un tanar sucevean pasionat de stiinta. El studiaza la celebrul Institut Tehnologic din Massachusetts (MIT), iar pregatirea sa este de inginer in domeniul stiintei si al ingineriei materialelor. De cand lucreaza in cercetare in domeniul bateriilor s-a apropiat de sectorul energetic. Vara trecuta a avut succes la un concurs de inventii, printr-un proiect ce-si propunea sa capteze energia irosita de automobilele care misca aerul din jurul lor. Acea energie risipita poate fi captata, spunea Duduta, prin niste stegulete montate langa principalele autostrazi. Astfel, infrastructura de langa drumuri - benzinarii, telefoane de urgenta, posturi ale politiei - ar putea deveni independenta energetic.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
evolutie piata financiara,
it,
mediu,
/cover-story/imaginati-va-asa-va-arata-viata-noastra-peste-10-ani-4623079
4623079
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.