CLUBUL MILIONARILOR IT

Postat la 26 iulie 2006 1 afişăre

Piata IT&C din Romania e din nou in fierbere. Inca de anul trecut, cateva tranzactii au semnalat ca industria e suficient de matura pentru a atrage atentia investitorilor. Tendinta a continuat si in 2006: dupa toate aparentele, incepe consolidarea.

Piata IT&C din Romania e din nou in fierbere. Inca de anul trecut, cateva tranzactii au semnalat ca industria e suficient de matura pentru a atrage atentia investitorilor. Tendinta a continuat si in 2006: dupa toate aparentele, incepe consolidarea.

Ca e vorba de firme de soft, site-uri web, vanzatori de calculatoare sau retaileri de telefonie mobila, peisajul din sectorul serviciilor IT si de telecomunicatii este in plina schimbare. Afaceri care au pornit dintr-un apartament cu unul-doi programatori sau de la un magazin la colt de strada au devenit in timp jucatori importanti, care atrag atentia investitorilor straini. Urmarea? Cateva tranzactii care i-au transformat pe micii intreprinzatori de acum 7-8 ani in milionari in euro.

Saptamana trecuta, Consiliul Concurentei a dat unda verde pentru intrarea fondului de investitii GED Eastern Fund II, administrat de compania spaniola GED Capital, pe lista actionarilor Dasimpex, unul dintre cei mai importanti distribuitori de telefoane mobile din Romania.

Reprezentantii celor doua parti nu au dorit sa ofere detalii privind tranzactia.  Potrivit unor surse ZF, GED va prelua pachetul majoritar al grupului Dasimpex, controlat de Sorin Stoica, intr-o tranzactie complexa cu o valoare estimata la circa 10 mil. de euro. GED ar urma sa plateasca 4-4,5 mil. euro pentru a prelua o parte din actiunile lui Stoica, restul fiind o infuzie de capital destinata dezvoltarii retelei de magazine, conform sursei citate.

Dasimpex e unul dintre cei mai importanti distribuitori de echipamente GSM de pe piata. Mai mult, grupul a reusit, prin intermediul a trei companii, sa devina dealer pentru trei retele de telefonie mobila - Orange (prin firma "fanion" Dasimpex), Vodafone (Lexor) si Zapp (Dasino). Grupul are acum circa 60 de magazine si peste 200 de angajati si a realizat anul trecut vanzari de circa 20 mil. euro. O parte din banii adusi de fondul de investitii va fi utilizata pentru extinderea retelei de magazine, inclusiv prin achizitii ale unor competitori. Potrivit planurilor, Dasimpex isi propune sa ajunga la 200 de magazine pana la sfarsitul lui 2007, adica de peste trei ori mai mult decat in prezent.

Fondurile de investitii sunt din ce in ce mai interesate de retailul specializat. Inceputul a fost facut de Oresa Ventures in compania de electrocasnice Flanco, in 1997. Ulterior, investitorii cu capital de risc s-au implicat in mai multe afaceri din retail - polonezii de la Enterprise Investors (EI) au cumparat Artima, Global Finance a preluat lantul La Fourmi. Iar retelele de magazine GSM nu au putut fi ignorate. Fondul SEAF este inca de acum patru ani actionar la Turbo GSM, care are o retea de circa 40 de magazine.

De asemenea, investitorul financiar elen Global Finance s-a implicat in dezvoltarea retelei Germanos. Dar nu numai retelele comerciale au atras actionari straini. Productia de software si furnizarea de servicii IT au fost alte segmente cautate de investitori, in special de strategici. Iar anul trecut a fost chiar un "boom" al achizitiilor de companii romanesti din IT. La doar trei zile distanta, in februarie 2005, s-au anuntat doua tranzactii: Siemens Business Services (SBS), divizia de consultanta si IT a gigantului german, a cumparat furnizorul local de servicii IT, Forte Company, in timp ce americanii de la Ness Technologies au preluat integral Radix. 

Tot anul trecut, dar in toamna, o alta firma din SUA - TechTeam - a preluat compania de soft Akela, fondata de Lucian Butnaru. Americanii au platit aproximativ 3 milioane de euro, la care s-ar putea adauga inca 450.000 de euro, daca obiectivele financiare ale Akela vor fi indeplinite in 2006 si 2007. Ce-i drept, pasiunea americana pentru softurile romanesti se concretizase cu mai bine de doi ani inainte, cand Microsoft cumparase antivirusul RAV, dezvoltat de GeCad. Suma incasata de Radu Georgescu, proprietarul Gecad, nu a fost nici acum dezvaluita, insa analistii o estimau la acea data la 10-20 de mil. dolari. Gigantul condus de Bill Gates va recidiva la inceputul acestui an, cand Microsoft a anuntat ca va cumpara o firma din New York. Miza era insa filiala din Romania a UMT, mai exact un produs dezvoltat de aceasta - un software pentru managementul portofoliului de proiecte. 

Nici fondurile de investitii nu au ramas insensibile la perspectivele industriei autohtone de soft. Enterprise Investors (EI) si Intel Capital, fond ce apartine corporatiei americane Intel, au preluat la jumatate lui iulie 2005, 32,5% din actiunile Siveco, in urma unei investitii de 12 milioane de dolari. Cu cateva luni mai devreme, Global Finance cumparase 80% din TotalSoft pentru circa 10 milioane de dolari.

Cateva tranzactii interesante au avut loc si pe piata retailului si distributiei de produse IT. Flamingo a fuzionat cu Flanco, intr-o afacere evaluata la 30-40 milioane de euro. Si tot anul trecut, RTC, prin divizia Diverta, a cumparat Best Computers si 60% din Best Distribution, importator si distribuitor de jocuri si console, de la fondatorii celor doua companii - Teo Paduraru si Robert Coman. Si cum la doua achizitii merge si a treia, RTC a anuntat si achizitia integratorului de sisteme Sistec din Cluj. Grupul condus de Octavian Radu a preluat 60% din capitalul firmei clujene, pentru o suma nespecificata, dar estimarile din piata merg spre 2,5-3,5 milioane de euro.

Procesul de consolidare a pietei de IT & C continua si in aceasta vara. La achizitia Dasimpex si a IP Devel se adauga si procesul de restructurare din cadrul grupului K-Tech Ultra Pro (Rom Tel Distribution va fuziona prin absorbtie cu K-Tech Computers), detinut de sotii Cristian si Alina Fughina. Mai mult, surse din piata apreciaza ca spre sfarsitul anului ar mai putea fi anuntate cateva tranzactii. Altfel spus, toamna se numara IT-istii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CLUBUL MILIONARILOR IT
/cover-story/clubul-milionarilor-it-1051893
1051893
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.