CAT SA FIE CURSUL?

Postat la 21 decembrie 2005 1 afişăre

Un curs de schimb dictat de piata, dar incurajat din cand in cand de banca centrala prin "mici ticalosii" - dupa cum spunea recent chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Asta a adus anul 2005 in materie de evolutie a leului, dar si multa agitatie, necunoscute si semne de intrebare.

Un curs de schimb dictat de piata, dar incurajat din cand in cand de banca centrala prin "mici ticalosii" - dupa cum spunea recent chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Asta a adus anul 2005 in materie de evolutie a leului, dar si multa agitatie, necunoscute si semne de intrebare.

E liber si nu prea: si pe viitor, banca centrala va continua sa influenteze cursul de schimb pentru a evita fluctuatii exagerate, fara a adopta insa o politica de flotare libera a monedei nationale. Declaratia ii apartine guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, si  a venit la inceputul lunii noiembrie, creionand, de fapt, un an viiitor la fel de agitat ca si cel care tocmai se incheie.

Anul a inceput in forta pe piata valutara: doar in primele doua saptamani din ianuarie moneda nationala s-a apreciat in raport cu euro cu aproape 5%. O variatie care depasea castigul (de 3,5%) obtinut de leu pe intreg anul 2004. O luna mai tarziu, banca centrala si-a inceput pregatirile pentru mult asteptata (si temuta) liberalizarea a contului de capital. La vremea respectiva, cumpararile de valuta de 600 de milioane de euro din 15 si 16 februarie au avut un ecou puternic in piata interbancara - atat de puternice incat guvernatorul a iesit  cu declaratii si explicatii publice. "Nu avem un nivel de curs de aparat", spunea Isarescu atunci, vorbind totusi de un camp de variatie. Tot in februarie la rampa ieseau si reprezentantii exportatorilor, cerand demiterea conducerii BNR. Motivul? "Modul defectuos in care a gestionat evolutia cursului de schimb" - aprecierea leului lovind serios activitatea exportatorilor.

Dar banca centrala avea nevoie, in perspectiva deschiderii contului de capital, de impredictibilitate. Iar "a spune ca urmarim un nivel de curs echivaleaza cu o invitatie catre alte capitaluri, de natura preponderent speculativa, de a intra in piata", explicau in prag de aprilie oficialii BNR. Cu aprecierea monedei nationale s-au mai luptat insa si alte tari care au aderat la Uniunea Europeana. Astfel, banca centrala a Cehiei nu a mai intervenit in piata valutara incepand din 2002, iar zlotul polonez a castigat peste 22% fata de euro, din mai 2004 pana un an mai tarziu.

In iunie, dealerii bancilor anticipau pentru ultima jumatate a anului o volatilitate mai accentuata a pietei. Volatilitate care nu a intarziat prea mult sa apara: in iulie, cinci saptamani de apreciere a leului au fost intrerupte de numai trei ori, generand un castig de circa 4,4 puncte procentuale in raport cu euro. Si asta dupa ce, timp de patru luni la rand, sub 3,6 lei noi pentru un euro nu s-a prea trecut.

Septembrie prinde leul mult mai puternic (castigase deja mai bine de 11% in fata monedei europene), dar si mai greu de anticipat cum va evolua. Tot atunci a venit insa si avertismentul BNR: leul s-a intarit deja "nerealist de mult" in raport cu principalele valute de referinta, iar "substanta leului si castigurile de productivitate" nu mai sustin o astfel de tendinta. Cu toate ca pe termen lung leul va continua sa se aprecieze in mod real, "pentru moment "aprecierea nominala a leului este o aberatie de proportii, chiar periculoasa", spunea Isarescu la vremea respectiva. Motiv pentru care, pentru a incetini tendinta de apreciere excesiva a leului, BNR a continuat sa-si faca simtita prezenta pe piata valutara in mod curent, cumparand masiv valuta, potrivit dealerilor.

In octombrie insa cumpararile de valuta ale BNR s-au restrans semnificativ, in conditiile in care piata a consemnat o cerere mai mare de valuta. Lucru care, in final, a dus la o depreciere a leului cu aproape trei puncte, la finele lui octombrie, un euro valorand 3,6255 lei noi. Ce va urma? Nici chiar guvernatorul Isarescu nu stie, potrivit propriilor spuse, "unde se va opri cursul".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CAT SA FIE CURSUL?
/cover-story/cat-sa-fie-cursul-1047756
1047756
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.