Noul trend: telefonul inteligent

Postat la 26 aprilie 2010 35 afişări

Anul trecut, sa spui ca netbook-urile inlocuiesc desktop-urile devenise un fapt comun, repetat de analisti si de comerciantii de computere deopotriva. Anul acesta, vedeta a devenit telefonul inteligent, care pentru unii tine loc de calculator aproape cu totul. Parerile sunt impartite insa in privinta a ceea ce se intampla la noi: unii cred ca smartphone-ul va deveni si la noi vedeta, altii raman ceva mai sceptici.

De doua luni, de cand si-a cumparat un telefon inteligent, pe computerul lui Mircea, un student din Capitala, s-a pus praful. Si nu are de gand sa-l mai stearga pana cand o sa-si vanda computerul - un desktop, fiindca acum are intr-un dispozitiv mult mai mic si mai performant tot ce isi doreste de la un calculator. "Nu mai gasesc nicio intrebuintare pentru desktop, nici macar ca sa ma joc", sustine Mircea, precizand ca smartphone-ul sau, un Nokia N900, are deja aproape toate caracteristicile unui calculator. In plus, marturiseste tanarul, poate sa il ia cu el peste tot, deci sa-si verifice mailurile si sa intre pe net de oriunde.

In prezent, utilizatorul de smartphone nu mai este reprezentat doar de omul de afaceri care avea nevoie in principal de acces mobil la casuta postala, asa cum se intampla prin 2004, la aparitia primelor modele. In ziua de azi, posesorul de smartphone este o persoana care in primul rand doreste si are nevoie de acces la internet de mare viteza oriunde s-ar afla. Apoi, folosind accesul la internet, utilizeaza diverse aplicatii: de la e-mail si browsing la chat si aplicatii office.

"Nevoia din ce in ce mai ridicata de comunicare, atat de date, cat si de voce, a consumatorilor a determinat majoritatea furnizorilor sa lanseze telefoane de tip smartphone cu caracteristici premium (conectivitate, functii multimedia - audio-video, display, camera foto performanta)", spune Andrei Oltei, manager responsabil de terminalele mobile in cadrul Vodafone Romania. Aceasta evolutie a fost favorizata de faptul ca tehnologia a devenit din ce in ce mai accesibila, numarul de sisteme de operare deschise a crescut, iar ofertele de servicii de internet si voce ale operatorilor fac ca preturile acestor terminale sa fie mai accesibile.

Cititi articolul integral in editia tiparita a revistei BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/telecom/noul-trend-telefonul-inteligent-6039032
6039032
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.