QUALITANCE | Platforma Raiffeisen pentru credite IMM

Postat la 02 februarie 2023 56 afişări

QUALITANCE | Platforma Raiffeisen pentru credite IMM

Noua platformă digitală este rezultatul parteneriatului dintre QUALITANCE şi Raiffeisen Bank. Gândită ca un instrument rapid de creditare pentru clienţii IMM, platforma oferă o experienţă digitală axată pe eficienţă şi simplitate.

Descrierea inovaţiei:

Dezvoltarea platformei online pentru creditarea IMM-urilor a reprezentat un obiectiv important în strategia de transformare digitală a Raiffeisen Bank. Începutul proiectului a coincis cu debutul pandemiei, care a accentuat şi mai mult nevoia companiilor mici şi mijlocii de a accesa rapid şi de la distanţă fondurile necesare în susţinerea şi dezvoltarea lor. Prima versiune a platformei de creditare a fost lansată la finalul anului 2020, în cadrul unui program de testare deschis pentru un număr restrâns de clienţi ai băncii. Programul de testare a fost gândit să valideze eficienţa procesului digital de creditare şi beneficiile platformei atât în rândul utilizatorilor finali, cât şi la nivelul fluxurilor bancare. Feedbackul pozitiv în urma etapei de „soft launch” a stat la baza dezvoltării ulterioare a platformei, adăugând noi funcţionalităţi şi îmbunătăţiri, astfel încât din ce în ce mai mulţi clienţi ai băncii să poată beneficia de un flux simplu şi rapid de creditare. În dezvoltările ulterioare, testarea noilor funcţionalităţi cu angajaţii şi clienţii băncii a fost un proces continuu. Platforma este construită pe o arhitectură scalabilă, de microservicii integrate cu tehnologiile şi sistemele existente ale băncii, în baza unor metodologii de lucru de tipul agile, design thinking, rapid prototyping. Dezvoltarea platformei de creditare a fost de la bun început un proiect de parteneriat între echipele QUALITANCE şi Raiffeisen Bank. Capacităţile şi rezultatele platformei reprezintă efortul comun investit de echipele partenere, coordonate de Lavinia Zănoagă, Product Owner la Raiffeisen Bank şi Raluca Nicolescu, Executive Director SME al Raiffeisen Bank, respectiv Raluca Galoş, Client Partner Director, QUALITANCE şi Radu Constantinescu, CEO, QUALITANCE.

Elementul de noutate:

De la momentul lansării iniţiale şi până în prezent, platforma a atins performanţa de a facilita creditarea companiilor mici şi mijlocii în timp record, spun reprezentanţii companiei. Timpul de solicitare şi de acordare a creditelor exclusiv online a fost redus la mai puţin de 15 minute – fără vizite în sucursale, fără documente fizice şi în condiţii de maximă siguranţă. Dacă la început debursarea creditelor încă mai necesita un procent redus de procesare manuală, în prezent, întregul flux de operaţiuni este 100% automatizat, de la transmiterea ofertei până la acordarea efectivă a finanţării. Prioritizând nevoia de transparenţă a clienţilor, platforma le permite utilizatorilor să trimită feedback în timp real despre experienţa digitală, astfel încât sugestiile şi recomandările acestora să fie incluse în dezvoltările ulterioare.

Efectele inovaţiei:

Cele mai importante beneficii pe care platforma le aduce clienţilor sunt rapiditatea în parcurgerea procesului de creditare, respectiv simplitatea şi uşurinţa experienţei, prin eliminarea etapelor birocratice şi a vizitelor în sucursală. În configurarea platformei s-a pus accentul pe simplificarea interacţiunii clienţilor cu banca, dar şi pe securitatea datelor utilizatorilor. În urma automatizării operaţiunilor bancare şi a proceselor interne, clienţii se bucură de un flux de creditare extrem de rapid şi de debursarea automată a creditelor, iar angajaţii Raiffeisen Bank au mai mult timp la dispoziţie pentru a le oferi consultanţă dedicată. Credite în valoare de peste 25 de milioane de euro au fost acordate clienţilor IMM ai băncii pe platforma digitală. Pe lângă beneficiile aduse clienţilor, platforma este şi foarte prietenoasă cu mediul înconjurător. În cei aproape doi ani de funcţionare au fost economisite aproximativ 100.000 pagini, care ar fi fost listate pe fluxul din agenţie. Beneficiile platformei au fost apreciate atât de clienţii băncii, cât şi în cadrul grupului Raiffeisen Bank, care a acordat Raiffeisen Bank România Premiul „The Most Innovative Bank for SME Lending”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.