Nano-afacerile

Postat la 28 august 2006 13 afişări

O companie desprinsa din gigantul Motorola dezvolta o tehnologie de stocare care va putea schimba profund modul de utilizare al PC-urilor si al computerelor portabile.

Devine realitateIn urma cu doi ani, gigantul producator de telefoane mobile Nokia a prezentat pentru prima data un software numit LifeBlog despre care spunea ca, incorporat in telefonul mobil, va permite inregistrarea intregii vieti (sau cel putin a momentelor memorabile) a celui care il foloseste. Chiar daca intre timp conceptul a fost perfectionat, o serie de lipsuri tehnologice au facut sa nu existe inca pe piata un echipament dedicat pentru inregistrarea continutului vietii oamenilor. Principala problema - nu exista inca aparate de dimensiuni rezonabil de mici, capabile sa stocheze atat de multa informatie.Insa aceasta problema pare sa fie rezolvata de inginerii din laboratoarele companiei americane IBM. Stuart Parkin, specialist in fizica la IBM, spune ca dispozitivul universal de inregistrare a vietii posesorului, nu va mai fi mult timp doar o utopie. Conceptul are la baza principiile nanotehnologiei, care presupune miniaturizarea dusa la extrem a componentelor sistemelor tehnologice. 10.000 de filme pe un iPodLa baza acestui echipament va sta tehnologia MRAM (Memorie Magnetica cu Acces Aleator). \"Acest tip de memorie magnetica va schimba tot ceea ce inseamna viata tehnologica. Va face ca tehnologiile de stocare utilizate in prezent sa para la fel de demodate ca rachetele de tenis din lemn\", a mai spus Parkin. Spre exemplu, un iPod care poate stoca in prezent 10.000 de melodii, dupa \"upgrade-ul\" la memoria MRAM va fi capabil sa stocheze pana la 10.000 de filme. Freescale, o companie desprinsa din gigantul Motorola acum doi ani, a dezvoltat primul cip de memorie care foloseste MRAM si care poate fi produs la scara larga. In cazul in care produsul se va dovedi de succes, compania ar putea obtine o cota semnificativa pe o piata estimata la peste 40 mld. dolari anual.Ca aprinderea unui becInsa probabil cea mai spectaculoasa insusire a tehnologiei MRAM este ca retine informatia si cand echipamentul de calcul e inchis. Astfel, atunci cand deschideti computerul sau laptop-ul, pe ecran va vor aparea, neatinse, ferestrele si aplicatiile pe care ati lucrat inainte sa inchideti echipamentul. Iar procesul de pornire ar putea fi asemanator cu aprinderea unui bec, adica instantaneu, datorita faptului ca MRAM permite scrierea si citirea datelor la viteze mult mai mari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Nano-afacerile
/business-hi-tech/new-media/nano-afacerile-4073236
4073236
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.