Vor duce e-readerele la moartea cartilor?

Postat la 01 februarie 2010 39 afişări

Iei volumul din biblioteca, te asezi in fotoliu si incepi sa-l rasfoiesti. Ei bine, nu: acum iti cumperi un cititor electronic, unde ti-ai depozitat cartile pe care vrei sa le porti cu tine si, eventual, sa le si citesti la un moment dat.

"De trei ani, de cand mi-am luat primul e-reader, nu am mai citit carti pe hartie. Doar daca imi trebuia la scoala o carte si n-o gaseam online", marturiseste Alina Constantinescu, studenta in ultimul an la Facultatea de Economie din cadrul Universitatii Rutgers din New Jersey. Cand era in Romania, spune tanara, in fiecare zi cand mergea la scoala trebuia sa care o multime de carti dupa ea. "In schimb, acum am un singur dispozitiv, care e mult mai usor; pe el citesc si cartile, si cursurile necesare la facultate, si romane, reviste sau ziare in timpul meu liber." La fel ca si Alina, multi dintre tinerii din America au renuntat sa citeasca volume tiparite, optand pentru un cititor electronic (e-reader). Majoritatea colegilor si prietenilor Alinei au e-readere, iar Kindle de la Amazon este cel mai popular, dupa cum spune studenta. Toti sunt avizi dupa tehnologie noua si vor sa tina pasul cu ea, a mai adaugat tanara.

Intr-adevar, sunt oameni care pun e-readerul in geanta langa iPhone, iPod si telefon sau langa un tablet PC. Sunt pasionatii de tehnologie, cei dispusi oricand sa integreze un nou dispozitiv in viata lor, comenteaza John Horrigam, director asociat al institutului de cercetare Pew Internet & American Life Project.

In prezent, Kindle de la Amazon este cel mai cunoscut dispozitiv de citit al cartilor online de pe piata, insa vin tare din urma Sony Reader Digital Books, STAReBook, Booken Cyborg Gen3, Fujitsu FLEPia, Readius si Onix Boox. Si tot mai multe companii din domeniul tehnologic vor sa patrunda in acest segment. Potrivit analistilor, piata de e-readere va inregistra o crestere masiva in urmatorii ani. In 2009, la nivel global, au fost vandute aproximativ cinci milioane de cititoare electronice, iar anul acesta vanzarile vor fi cuprinse intre 13 si 14 milioane de unitati, conform estimarilor companiei de cercetare iSuppli.

Henry Richard, director de vanzari in cadrul Freescale, este de parere ca, in urmatorii ani, smartbook-urile si e-readerele vor fi produsele vedeta si ne vom confrunta cu o explozie pe piata acestora, in timp ce Neelan Choski, directorul de operatiuni al companiei Lexcycle, constata ca publicatiile si editurile trec printr-un moment greu acum, iar e-readerele au de castigat de aici. "Cred insa ca atunci cand economia isi va mai reveni, e-readerele nu vor mai fi vazute ca niste produse care inlocuiesc cartile traditionale, ci ca unele complementare acestora", a spus Choski, precizand ca e-readerele nu vor inlocui prea curand nu numai cartile, dar nici revistele sau ziarele.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT,
e-reader
/business-hi-tech/it/vor-duce-e-readerele-la-moartea-cartilor-5462725
5462725
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.