Cati bani va scot din buzunar solutiile de gestiune a companiei

Autor: Roxana Cristea Postat la 14 ianuarie 2011 45 afişări

Cateva sute de mii de euro. Atat costa o solutie de gestiune a resurselor pentru companii. Putine isi permit acest cost, insa au aparut solutii si pentru firmele cu bugete mai mici.

"Ideea de a aduce un ERP in Romania s-a nascut in momentul in care am vazut ca Grupul Valvis, din care facem si noi parte, are foarte multe unitati de productie", spune Ciprian Onofrei, director general al Carpathian Systems, parte a unui grup care se ocupa, intre altele, cu imbuteliarea apei minerale Aqua Carpatica si a vinurilor de Samburesti.

Tot el povesteste ca un business inchegat are nevoie de o astfel de solutie si de un control financiar bine structurat care sa asigure rezultate coerente pe baza carora poate fi construit un plan de afaceri, iar activitatea este programata pe masura. In 2005, in momentul infiintarii, compania a organizat mai multe licitatii pentru a achizitiona un ERP (Enterprise Resource Planning) de pe piata romaneasca. Nicio firma romaneasca nu a oferit insa produsul potrivit, asa ca au apelat la o companie din strainatate.

Cea mai potrivita oferta s-a dovedit a fi una elvetiana, ERP-ul ales fiind ProConcept. "Cele mai bune ceasuri elvetiene au acest ERP. L-am analizat de-a lungul timpului si am vazut ca se pliaza la ce ne trebuie", adauga Onofrei, precizand ca achizitia a fost facuta si pentru faptul ca interfata si modul de operare sunt foarte prietenoase, putand fi folosit si de utilizatori mai putin avizati. Spre exemplu, instruirea personalului se face cu mare usurinta, nu cere un timp mare de implementare si nici nu e nevoie de cunostinte avansate in domeniu pentru a putea utiliza acest ERP.

"Noi avem o bariera legata de spatiu si timp in cadrul acestui grup", explica Onofrei, referindu-se la faptul ca firma are unitati de productie in toata tara, personalul este mai mult sau mai putin instruit si ERP -ul se potriveste perfect. Principalul avantaj al ProConcept este ca se adreseaza firmelor de dimensiuni mai mici si nu marilor corporatii. Totusi, in acest moment, "Piata romaneasca este ancorata in solutii clasice de ERP", considera Ciprian Onofrei.

Analizele referitoare la locurile de munca din firmele de dimensiuni mici si medii pot fi generate astfel printr-un program "la indemana, ieftin si adaptat pentru ei. In plus, le oferim si partea de training", mai completeaza Onofrei. Potrivit lui, cel mai mare dezavantaj al Carpathian Systems este faptul ca sunt noi pe piata. In prezent, ERP-ul a fost implementat in cadrul companiilor din Grupul Valvis, printre care se gasesc si Domeniile Samburesti si Carphatian Spring.

Anul trecut piata de astfel de solutii a inregistrat un declin de 4%, 2010 fiind cel de-al doilea an de scadere. Valoarea pietei nu ajunge nici la 100 de milioane de euro, conform studiului ERP Romania 2010 publicat in octombrie de compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC). Pentru acest an, PAC estimeaza o crestere moderata a pietei locale de ERP din Romania din cauza socurilor primite de companii in anii precedenti si pe fondul de neincredere in mediul economic si politic. Totusi, odata demarata o evolutie pozitiva, cresterea promite sa fie considerabila, plasandu-se la un ritm anual de 14% intre 2010-2014, la nivelul pietei totale de software si servicii ERP. Totusi previziunile PAC arata ca rezultatele inregistrate in 2008, din software si servicii ERP, de 140 de milioane de euro, nu vor fi depasite mai devreme de 2013.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
angajari,
angajatori,
angajati
/business-hi-tech/it/cati-bani-va-scot-din-buzunar-solutiile-de-gestiune-a-companiei-7871605
7871605
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.