Gadget Review: O soluţie pentru gameri - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 02 iulie 2017 238 afişări

Până nu demult trebuia să mergem în sălile de jocuri pentru a putea testa cele mai noi jocuri video. Acum le putem lua cu noi datorită laptopurilor de gaming, al căror număr de adepţi creşte de la an la an. Lenovo a ieşit pe piaţă anul acesta cu o serie de laptopuri numite Legion. Lenovo Legion Y720 este un laptop de gaming ce promite să satisfacă dorinţele tuturor gamerilor, fără a fi exagerat de scump.

+ PERFORMANT

+ SUNET DE CALITATE (DOLBY ATMOS)

+ ZGOMOT MINIMAL

- SE POATE ÎNCINGE CAM TARE

- TRACKPADUL PUTEA FI MAI BUN

Laptopul de gaming este o creatură ciudată, făcută posibilă doar datorită avansului tehnologic, o combinaţie între performanţă şi portabilitate, aspect ce câştigă tot mai mult teren pe piaţa PC-urilor. Componentele au devenit tot mai mici şi mai performante, astfel încât acest tip de dispozitive îşi găsesc tot mai mulţi adepţi, oameni care vor să se joace câte un joc video în timpul liber, dar nu vor să-şi bată capul cu un desktop. Potrivit firmei de cercetare ResearchMoz, piaţa globală de laptopuri de gaming va marca plusuri de 21,5% între 2017 şi 2021, datorită creşterii cererii din partea consumatorilor.

Aşadar, toţi marii producători se luptă pentru gameri cu oferte care mai de care mai interesante: compania Razor a prezentat în februarie un laptop de gaming cu trei ecrane (ce-i drept, este încă în faza de prototip), Acer a lansat primul laptop de gaming de 21 de inchi cu ecran curbat, iar Lenovo a adus seria Legion Y520, Y720 şi vârful de gamă Y920.

Am testat Y720, ce vine echipat cu un procesor Intel i7 7700HQ de 2,80 GHz, cu 16 GB RAM SK Hynix şi are la bord o placă video Nvidia GeForce GTX 1060 de 6 GB şi o soluţie de stocare formată dintr-un hard SSD de 1 TB şi un HDD de 1 TB. Y720 are un display IPS de 15,6 inchi cu o rezoluţie Full HD (1.920 x 1.080 pixeli).

De asemenea, laptopul este dotat cu sistem de sunet Dolby Atmos, primul de acest fel într-un laptop, potrivit Lenovo. Cei familiarizaţi cu PC-urile îşi dau seama că astfel de componente sunt high-end, capabile să ruleze cele mai noi jocuri video. Totuşi, se poate şi mai mult deoarece Y920 poate avea până la 64 GB de RAM, placă video GTX 1070 cu 8 GB memorie video şi tastatură mecanică. Chiar şi aşa, Y720 s-a descurcat foarte bine în jocurile video pe care le-am încercat (Mass Effect: Andromeda, Dishonored 2 sau Battlefield 1). Mai mult, toate cele trei jocuri au rulat la setări grafice maxime (ultra-high), la o rezoluţie Full HD 1080 p cu 50-60 de cadre pe secundă (60 FPS sunt considerate ideale în gaming). Majoritatea timpului FPS-urile au stat în jurul numerelor 50-60, dar am înregistrat şi căderi până pe la 30 FPS în cazul Mass Effect, însă fără a fi afectată experienţa de gaming.

Totuşi, datorită performanţelor crescute ale unor astfel de laptopuri, Y720 nu poate fi folosit doar la joacă, ci şi pentru muncă. Am folosit suita de programe Adobe (Photoshop, Lightroom sau Premiere Pro) fără a întâmpina dificultăţi, iar în cazul Premiere Pro am reuşit să editez şi clipuri la o rezoluţie 4K, întâmpinând doar poticniri minore. Desigur, laptopul poate atinge astfel de performanţe doar dacă este băgat în priză. Utilizarea acestuia doar pe baterie nu este indicată pentru gaming sau pentru muncă intensă (editare video, randare grafică etc). Când am folosit laptopul fără a fi conectat la curent, pentru a avea o experienţă de gaming plăcută (60 FPS), în cazul Mass Effect, am redus setările grafice şi m-am putut bucura astfel de o sesiune de gaming de 40 de minute, bateria golindu-se până la 20%.

Producătorul chinez a adăugat şi pe partea de software anumite caracteristici pentru a susţine gamingul, precum extreme cooling (n.r. răcire intensă), necesară deoarece câteodată laptopul tinde să se încălzească destul de mult. Este un proces zgomotos, dar eficient.

De asemenea, Y720 este dotat cu setări care să prioritizeze conexiunea de internet, una să limiteze atingerile accidentale pe trackpad, iar alta care să îmbunătăţească sunetul prin diferite presetări (gaming, movie, music). Vorbind de sunet, trebuie să spun că este absolut impresionant volumul de care sunt capabile boxele laptopului. Pe lângă volum, vorbim şi de calitate, deoarece sunetul este bun, basul plin, iar vocile plăcute. După cum spuneam, Y720 este primul laptop dotat cu tehnologia Dolby Atmos, tehnologie ce redă un sunet bogat la nivel 360 de grade, umplând camera, îmbunătăţind astfel imersiunea în acţiunea ce are loc pe ecran.

La capitolul design, Lenovo Y720 nu iese din standardele impuse de laptopurile de gaming: unghiuri ascuţite, negru cu pete de culoare, dar ce îl diferenţiază pe Lenovo este ecranul, lipit de partea de jos doar în mijloc, dar şi prin designul boxelor, amplasate deasupra tastaturii. Arată bine, fără a exagera trăsăturile de jucărie.

Tastatura este plăcută la atingere; este uşor de utilizat, dar este nevoie de puţin timp de acomodare, deoarece toate tastele sunt mutate puţin mai în dreapta faţă de un layout obişnuit. n plus, nu înţeleg de ce au ales să facă tasta enter mai mică decât cea de deasupra; nu de puţine ori m-am găsit apăsând tasta greşită. Performanţa trackpadului este una solidă, dar ar fi putut fi îmbunătăţită. n stadiul actual am simţit că degetul nu alunecă foarte bine pe suprafaţa sensibilă şi nici înregistrarea apăsărilor nu mi s-a părut a fi la nivelul unui laptop cu acest preţ.

Laptopul stă foarte bine la capitolul conectivitate, oferind trei porturi USB 2.0, un port Thunderbolt, ieşire audio, un port pentru reţea (RJ-45) şi o ieşire pentru video (HDMI). Poate ar fi mers şi un SD card reader, dar nu este absolut necesar.

Legion Y720 este o alegere bună pentru cei care caută un laptop de gaming de 15,6 inchi capabil să ruleze cele mai noi jocuri video la setări grafice avansate. Sigur, nu este perfect, dar e destul de aproape.

CASETĂ TEHNICĂ

DISPLAY:  15,6 INCHI IPS FULL HD

PROCESOR:  INTEL I7 7700HQ 2,80 GHZ

MEMORIE RAM:  16 GB SK HYNIX

PLACĂ VIDEO:  GEFORCE GTX 1060 6GB

STOCARE:  1TB SSD + 1 TB HDD

CONECTIVITATE:  3 PORTURI USB 2.0, 1 PORT THUNDERBOLT, 1 PORT RJ-45, 1   PORT HDMI

PREŢ RECOMANDAT:  7.298 DE LEI* VARIANTA   CU SSD 512 GB

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.