Spectacol de fitness

Postat la 12 decembrie 2006 2 afişări

V-ati uitat in ultima vreme pe programul vreunei sali de fitness? Nu v-a atras atentia nici un termen care nu intra in vocabularul obisnuit? Lift, Pilates, indoor cycling sau spin, poate tae bo? WarriorSati? Rope Burn? Joneeba?

V-ati uitat in ultima vreme pe programul vreunei sali de fitness? Nu v-a atras atentia nici un termen care nu intra in vocabularul obisnuit? Lift, Pilates, indoor cycling sau spin, poate tae bo? WarriorSati? Rope Burn? Joneeba?

 

Pasionatii de fitness sau macar fanii inraiti ai serialului "Totul despre sex" s-ar putea sa fie familiarizati cu unii dintre acesti termeni, dar un amator care tocmai si-a dat seama ca trebuie sa faca ceva pentru a-si indrepta coloana cocarjata de atata stat la birou s-ar putea sa aiba ceva probleme in a deslusi denumirile misterioase ale noilor exercitii fizice.

 

Reprezentantii salilor de fitness spun ca tehnicile de antrenament au evoluat o data cu piata. "Fata de acum cinci ani, cand am deschis prima sala, piata a evoluat foarte mult. Atunci erau doar sali de cartier, care predau ore clasice de aerobic, stil Jane Fonda, bazate pe sarituri si atat", spune Alla Dobre, operations manager la World Class Health Academy din cadrul hotelului Marriott. In timp, si conceptia despre orele de sport a evoluat. "Daca la inceput mersul la sala era doar o moda, oamenii au inceput sa isi dea seama ca miscarea este vitala. In prezent, la fiecare club World Class s-a ajuns la peste 1.600 de abonati", afirma Dobre.

 

Conform unui sondaj realizat de companie la fiecare dintre cele 3 cluburi World Class, 40% dintre abonati vin de 3-4 ori pe saptamana la sala si 35% de 2-3 ori pe saptamana. Iar un abonament anual incepe de la 780 de euro si poate ajunge la 1.790 de euro, in functie de varianta aleasa.

 

Avand in vedere timpul pe care pasionatii de fitness il petrec intr-o sala de specialitate, se pare ca metoda cea mai buna pentru a-i tine in priza pe cei care alearga, transpira si slabesc este sa uite de orele clasice de gimnastica, pentru a evita rutina si plictiseala. In consecinta, antrenorii de sport au inventat si chiar brevetat metode noi de antrenament. "Se organizeaza trai-ning-uri la fiecare sase luni, specializari, se face schimb de experienta cu instructori din alte sali sau participam la targuri unde aflam despre tendintele in materie de aerobic", spune Alina Corcodel, network fitness coordinator la World Class.

 

Astfel a aparut conceptul express, care consta intr-o serie de exercitii concentrate pe parcursul a 30 de minute. Mai mult, "pentru ca au venit clienti care lucrasera doi ani in sala si care spuneau ca nu au rezultate, am introdus ora de lift, care muta sala de forta in cea de aerobic", spune Corcodel, explicand ca fiecare exercitiu lucreaza cu o anumita grupa musculara.

 

Salile de sport din Romania au introdus pe lista cu ore de aerobic si concepte care au facut istorie pe plan mondial si care i-au transformat pe inventatorii lor din simpli antrenori de fitness in vedete milionare in euro. De exemplu, Pilates, care are milioane de adepte in toata lumea, a inceput sa fie in voga si printre amatoarele de sport din Romania. Tehnica Pilates a fost inventata de germanul Joseph Pilates, un pasionat de sport (a practicat schi, gimnastica, scufundari si arte martiale), la inceputul secolului trecut. Asistent medical de profesie, Pilates a incercat sa gaseasca o metoda prin care sa-i recupereze pe cei afectati de epidemia de gripa din 1918 si care fusesera imobilizati la pat. A inventat o serie de exercitii care se foloseau de greutatea proprie a corpului si care puneau accentul pe precizia miscarilor, cerand o doza ridicata de control. Germanul a introdus cele 500 de miscari Pilates si in sala de gimnastica pe care el insusi a deschis-o mai tarziu, cand a emigrat in Statele Unite.

 

Piata pentru produsele Pilates a crescut de la cateva milioane de dolari la peste un miliard de dolari (750 de milioane de euro) in 2005. Doar in SUA existau in 2005 peste 10 milioane de practicanti ai acestei metode.

 

O alta tehnica de aerobic care a prins foarte bine printre consumatorii de sport din Romania este tae bo, inventata de americanul Billy Blanks. Considerat un guru in fitness, Blanks este un antrenor de arte martiale devenit actor si ulterior milionar in dolari. Metoda de antrenament conceputa de Billy Blanks este o combinatie de arte martiale, dans, aerobic si muzica. Razvan Protasievici este unul dintre cei mai cunoscuti antrenori de tae bo din Romania si spune ca a gasit o noua reteta care se pare ca a prins foarte bine la femeile care isi doresc o forma de invidiat. "Am conceput o metoda proprie si am luat elemente din arte martiale, fitness, aerobic si alergari", sustine instructorul. O ora, cat dureaza antrenamentul, miscarea este continua, chiar daca se alterneaza loviturile usoare cu cele mai dificile. Inarmate cu manusi si cu ambitie, cursantele trebuie sa-si coordoneze loviturile de brate cu cele de picioare. "Dureaza cam o luna sa te obisnuiesti cu miscarile, iar dupa doua luni ajungi sa te misti asa cum trebuie", explica instructorul.

 

Piata internationala de fitness a mers inca mai departe, iar salile de sport au introdus clase cel putin neortodoxe. Lantul american Crunch a lansat Stiletto Strength, un stil de aerobic inspirat de dans care include 15 minute de miscari pe tocuri, sau Cardio Striptease, un curs care provoaca batai accelerate de inima. Cu alte cuvinte, la moda este acum fitness-ul teatral.

 

Pentru ca spiritualitatea orientala este la mare pret, salile de sport au inventat metode de antrenament ce pornesc de la miscarile de yoga - YogaRide, o combinatie de yoga si spinning,  sau Speedball - exercitii imbogatite cu miscari de tai chi, in care se foloseste o minge medicinala.

 

Iar proaspetele mamici care doresc sa piarda din greutate merg la Stroller Strides, un program de 45 de minute care consta in miscari accelerate ale caruciorului si cateva intervale de exercitii de forta.

 

Tot Crunch a introdus si o serie de programe de fitness bazate pe hituri de pe Broadway. In acest sezon, piesa aleasa este "The Wedding Singer", iar cursantii pot castiga bilete la spectacol.

 

O metoda sigura prin care o tehnica de antrenament face cariera si aduce bani buni inventatorului ei este sa ajunga preferata starurilor - macar a catorva. Mai nou, toate marile staruri sunt pasionate de Budokon. Conceptul, inventat de antrenorul american Kancho Cameron Shayne, este o combinatie intre arte martiale, altoita cu filozofie zen, si a atras adepti celebri precum Courteney Cox, Jennifer Aniston sau Meg Ryan.

 

Iar cei pe care orele de aerobic cu nume complicate ii lasa indiferenti pot alege varianta numita gimnastica integrativa. Aceasta este de fapt un program conceput special pentru persoanele mai comode, in care se mizeaza pe gesturile cele mai simple pentru mentinerea siluetei, ca de pilda urcatul scarilor sau caratul cumparaturilor. De aici si pana la a considera sport o sedinta de cumparaturi nu mai e decat un pas.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Spectacol de fitness
/arta-si-societate/spectacol-de-fitness-1007742
1007742
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.