V-ati muta intr-un container? Moda oraselor din cutii de metal (GALERIE FOTO)

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 11 iunie 2011 115 afişări

Banalul container de marfa se dovedeste a avea mai multe utilizari in afara transportului de produse. Exista locuinte, birouri mobile, expozitii de muzeu itinerante sau cladiri mai mari construite din asemenea materiale.

Intrate in uz de prin anii cincizeci, atunci cand un intreprinzator american s-a gandit sa le foloseasca pentru a expedia marfa cu vaporul, containerele au ajuns sa fie utilizate pe scara larga ca o modalitate de reducere a costurilor de expeditie si nu numai. Cum aceste containere metalice sunt refolosibile si ieftine, li se descopera noi utilizari. Pionieratul le apartine arhitectilor de la Nicholas Lacey & Partners si constructorilor de la Urban Space Management, care in 2001 au construit la Londra un complex din 20 de containere, in total cu 15 spatii de lucru si de cazare.

Cladiri construite din containere reciclate (GALERIE FOTO)

Pentru aceasta vara este in plan chiar construirea unui mall in zona East End din Londra, la care se vor folosi 60 de containere. La parterului mallului se vor afla 40 de magazine de moda, fiecare in containerul sau, iar la etaj 20 de containere vor gazdui zona de restaurante. Solutia a fost aleasa din cauza unor probleme legate de planurile de urbanism pentru zona, permitand demontarea mallului cand va fi nevoie. Instalarea magazinului intr-un container intr-un astfel de proiect este o sansa si pentru marcile mai putin cunoscute, pentru care inchirierea unui spatiu comercial intr-o zona buna se dovedeste prohibitiva.

Posibilitatea de a muta usor structura construita ii atrage si pe arhitecti, care au participat si participa la diverse proiecte ce presupun folosirea containerelor. Exista deja construite hoteluri, case, iar in plan se afla construirea unui hotel la Waterloo pentru JO din 2012, a unor hoteluri la New York si chiar a unui mall partial scufundat in aceeasi metropola, precum si extinderea unei inchisori din Australia. In Marea Britanie, participantii la festivalul muzical de la Glastonbury se vor putea distra in acest an incercand sa gaseasca iesirea dintr-un labirint 3D construit in intregime din containere.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/v-ati-muta-intr-un-container-moda-oraselor-din-cutii-de-metal-galerie-foto-8333483
8333483
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.