Revolutia vinului

Postat la 22 decembrie 2009 32 afişări

Inventarul colectiei de vinuri a imparatesei Josephine i-a facut pe istorici sa se intrebe daca nu cumva de aici a pornit schimbarea preferintelor francezilor in materie.

Colectia de la castelul Malmaison, resedinta fostei sotii a lui Napoleon Bonaparte, descoperita dupa moartea proprietarei, cuprindea peste 13.000 de sticle de vin de prin toata lumea, dintre care aproape jumatate provenite din vii din zona Bordeaux, putin cunoscute la inceputul secolului al XIX-lea, cum ar fi Médoc, Lafite, Margaux sau Haut-Brion.

Aceasta colectie este astazi unul din subiectele unei expozitii la Malmaison, ce va ajunge si in Germania si Italia, intitulata "La cave de Josephine" (Pivnita Iosefinei), care urmareste si alte schimbari din viata nobilimii franceze dupa caderea monarhiei. Astfel, daca pe vremea lui Ludovic al XVI-lea vinurile aristocratiei erau cele de Burgundia si din regiunea Champagne, spre jumatatea secolului al XIX-lea preferintele se indreptau deja spre zona Bordeaux.

Tot pe vremea acestui rege, la petrecerile aristocratiei mancarea se servea sub forma de bufet, iar vinul se bea din pahare insirate pe tavi, de care servitorii se ingrijeau sa fie mereu pline. Dupa Revolutia franceza, s-a adoptat modelul rusesc, in care mancarea se aducea fel cu fel invitatilor asezati la mese. Chiar daca nu Josephine a introdus aceste schimbari, in calitatea sa de gazda a multor receptii, ea a contribuit la adoptarea lor. Ca organizatoare de petreceri grandioase, Josephine avea o colectie de vinuri pe masura; in cadrul expozitiei sunt prezentate documente cu comenzile sale, precum si etichete de portelan care se prindeau de gatul sticlelor inainte de introducerea celor de hartie.

Istoricii presupun ca, in ton cu moda vremii, imparateasa avea in crama si vinuri de Burgundia, iar numarul mic de sticle gasit se explica probabil prin faptul ca multe au fost consumate si nu s-au refacut proviziile. Prezenta vinurilor de Bordeaux are ca justificare o criza a ofertei: dupa razboaiele napoleoniene, producatorii din regiune nu mai aveau acces la piata britanica si au inceput sa caute noi piete de desfacere, unele dintre produsele lor ajungand in colectia imparatesei Josephine prin intermediul administratorului ei, marchizul de Beaumont, proprietar de vie in Médoc.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vin,
franta,
napoleon,
bonaparte,
bordeaux,
/arta-si-societate/panorama/revolutia-vinului-5197832
5197832
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.