Poza zilei: fantomele comunismului în Germania de Est

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 18 noiembrie 2012 75 afişări

O clădire din fosta Republică Democrată Germană, potrivită mai curând pentru un film de groază decât pentru unul istoric, atrage încă turiştii amatori de locuri abandonate din perioada comunistă.

Situat în oraşul Oranienburg de lângă Berlin, pe malul lacului Grabowsee, "Lungenheilstätten Grabowsee" (sanatoriul TBC) a fost construit în 1896 pentru bolnavii de tuberculoză, a devenit apoi sanatoriu al Crucii Roşii pentru muncitori, a fost preluat de compania de asigurări Brandenburg în 1920, apoi extins şi renovat. În 1945, odată cu ocupaţia sovietică, a devenit spital militar rusesc şi a fost dezafectat în 1995, după reunificarea Germaniei.

Imaginea îi aparţine fotografului berlinez Axel Hansmann, un fan al clădirilor abandonate din fosta RDG, care a surprins perfect atmofera încărcată de fantome ale trecutului. Pianul de lângă fereastră a adunat tot praful vremii, iar pe perete atârnă o lozincă sovietică, din care se zăresc câteva cuvinte - "Prin cunoaşterea leninismului (...) Partidului Comunist, înainte spre victoria deplină a comunismului!"

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/poza-zilei-fantomele-comunismului-in-germania-de-est-10334815
10334815
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.