Napoleon dupa Kubrick

Postat la 13 octombrie 2009 13 afişări

O lucrare disponibila din aceasta luna dezvaluie secretele unui film pe care regizorul Stanley Kubrick nu a mai apucat sa-l realizeze in anii ‘70.

Intitulata "Stanley Kubrick's Napoleon: The Greatest Movie Never Made", cartea prezinta povestea unui proiect foarte drag celebrului regizor, care insa nu s-a materializat. Desi nu e singurul proiect din cariera cineastului ramas departe de marile ecrane, cel ce constituie subiectul cartii ar fi urmat sa fie cel mai scump film de la vremea lui (inceputul anilor '70), avand alocat un buget de 5,2 milioane de dolari (cam 100 de milioane de dolari din ziua de azi), iar lucrarea dezvaluie amanunte pe care cinefilii, cu toate ca stiau de planurile lui Kubrick de multa vreme, nu le-au putut afla pana in prezent.

Titlul lucrarii publicate in cateva volume este inspirat de modul cum regizorul prezenta proiectul studiourilor. Intentia lui Kubrick era de a urmari toata viata lui Napoleon, din Corsica pana la exilul pe Insula Sfanta Elena, trecand, bineinteles, prin Revolutia Franceza si razboaiele napoleoniene si neuitand relatia cu Josephine de Beauharnais. Filmul ar fi trebuit turnat in mai multe tari, desi unele din locurile necesare povestii, ca Versailles sau Fontainbleau, erau inaccesibile echipelor de filmare. Succesul peliculei "Odiseea spatiala 2001" i-a adus insa lui Kubrick acceptul ministrului francez al culturii pentru fotografierea si studierea locurilor respective.

A fost trimis un reprezentant de-al regizorului pana si in Romania, sa negocieze angajarea unor cavaleristi si infanteristi pentru scenele de lupta. Filmarile ar fi trebuit sa inceapa in 1970 sau 1971. In 1969 insa, in urma unor insuccese de casa ale MGM, ca "Hello, Dolly!" sau "Star!", proiectul lui Kubrick a fost considerat prea riscant si s-a renuntat la el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
napoleon,
kubrick,
/arta-si-societate/panorama/napoleon-dupa-kubrick-4986174
4986174
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.