Grotesc la licitaţie

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 20 februarie 2022 35 afişări

Grotesc la licitaţie

Insuficient apreciate la vremea lor, nişte obiecte de ceramică din epoca victoriană sunt astăzi căutate la licitaţii, colecţionarii ajungând să plătească şi echivalentul a 200.000 de lire sterline pentru un astfel de articol. Denumite „Martinware”, după creatorii lor, acestea sunt vase sau diverse alte obiecte realizate din ceramică de fraţii Martin, posesori ai unui atelier de olărit din Londra. După ce şi-au început afacerea cu articole standard pentru epoca în care trăiau, aceştia şi-au găsit nota distinctivă când au trecut la confecţionarea unor obiecte cu aspect grotesc care pot fi întrebuinţate pe post de oale, vaze ori suporturi, scrie The Telegraph.

Obiectele lor sub formă de creaturi antropomorfe ciudate care amintesc de păsări, broaşte sau alte vietăţi sau sub forma unor caricaturi ale unor personalităţi ale vremii, au început să atragă atenţia publicului abia în a doua jumătate a secolului trecut, de când le tot cresc şi preţurile. Interesul pentru creaţiile fraţilor Martin, atât de săraci încât rareori îşi permiteau să pornească cuptorul pentru ars oale din atelierul lor, este atât de mare în ultima vreme, încât pentru o licitaţie a unui lot de obiecte aduse în Marea Britanie din SUA şi care se va ţine la sfârşitul lunii, au concurat câteva case de licitaţie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ARTA,
atelier,
epoca,
licitatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.