De ce nu-s bune hainele ieftine

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 08 decembrie 2012 74 afişări

Hainele ieftine înseamnă doar o garderobă mai bogată, dar nu şi mai bună, iar pe deasupra mai şi strică mediul, susţine o jurnalistă newyorkeză, Elizabeth Cline, autoare a unei cărţi intitulate "Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion" ("Prea multe haine: Costul şocant de mare al îmbrăcăminţii ieftine").

Elizabeth Cline afirmă că în urmă cu cincizeci sau şaizeci de ani, hainele de-a gata care se puteau cumpăra de la un magazin aveau preţuri medii, dar între timp, odată cu declinul clasei mijlocii, preţurile s-au polarizat înspre foarte mici şi foarte mari. Preţul foarte mic al hainelor are însă ca efect doar dulapuri burduşite, nu şi consumatori mai bine îmbrăcaţi, iar în plus are un impact prost asupra mediului înconjurător, prin creşterea cantităţii de fibre textile folosite, majoritatea sintetice, deci obţinute prin procedee poluante într-o măsură mai mică sau mai mare, argumentează Cline.

Cantitatea de haine aruncate de fiecare american este şi ea enormă, de circa 34 de kilograme pe an, pe lângă hainele donate unor magazine administrate de societăţi de binefacere, care nu reuşesc nici ele să vândă tot ce primesc şi, ca atare, apare o nouă sursă de poluare. În plus, hainele ieftine sunt în general produse în ţări în care costul cu forţa de muncă este foarte scăzut, afectând industria textilă a SUA.

O soluţie pentru cei care vor să se simtă bine atunci când îşi cumpără haine o reprezintă site-ul Fashioningchange.com, unde utilizatorii specifică mărcile şi magazinele de unde cumpără haine şi în schimb li se sugerează alternative locale, etice şi mai puţin poluante.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/de-ce-nu-s-bune-hainele-ieftine-10378473
10378473
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.