Comorile de la palat

Postat la 24 mai 2010 19 afişări

O serie de obiecte rare, pretioase pentru istoria Angliei, pot fi vazute de public pentru prima oara intr-o expozitie inaugurata recent la Londra.

Expozitia, deschisa publicului pana la 23 iulie si intitulata "Treasures of Lambeth Palace Library", este gazduita de biblioteca Palatului Lambeth, resedinta londoneza a arhiepiscopului de Canterbury, si marcheaza aniversarea a patru sute de ani de existenta a institutiei. Aceasta a fost infiintata in 1610 de catre arhiepiscopul Richard Bancroft, colectionar impatimit, care nu se dadea inapoi nici de la a pastra pentru sine cartile imprumutate.

Datorita lui, biblioteca se poate lauda cu exponate printre care se numara manuscrise ilustrate si carti din secolul al noualea, un exemplar din Biblia lui Gutenberg, prima carte tiparita, sau prima carte tiparita detinuta de un englez, o editie a scrierilor lui Cicero cumparata de arhidiaconul de Berkshire in 1467, ori cartea de rugaciuni a reginei Elisabeta I. O alta carte rara prezentata publicului in expozitie este un exemplar din Talmudul Babilonian, care a supravietuit ordinului de distrugere dat printr-o bula papala in 1533 si a fost redescoperit in 1992.

Printre exponatele cu care se mandreste biblioteca se numara documente regale, cum ar fi rapoartele trimise de doctori cu privire la evolutia bolii mintale a regelui George al III-lea catre arhiepiscopul de Canterbury, conducatorul unui consiliu care avea grija de monarh, sau o insemnare a Elisabetei I care povesteste ca s-a vindecat de variola, precum si singurul exemplar din mandatul de executie al reginei Maria a Scotiei, pe care inca se mai vad cutele capatate cat a stat in buzunarul contelui de Kent, cel ce a condus-o la esafod in anul 1587. Pe langa vizitarea propriu-zisa a expozitiei, cei care calca pragul Palatului Lambeth vor putea audia si prelegeri tinute de experti cu privire la exponate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
panorama,
Palatul Lambeth,
expozitie
/arta-si-societate/panorama/comorile-de-la-palat-6160873
6160873
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.