Arta transportului în comun

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 26 februarie 2022 433 afişări

Arta nu se mulţumeşte întotdeauna cu muzeele şi galeriile specializate, ci mai porneşte şi la drum. După ce s-a plimbat cu taxiurile, pe casetele acestora, la New York, cu câţiva ani în urmă, acum călătoreşte prin staţiile de autobuz ale unor oraşe din SUA. Călătoria a început la iniţiativa unei organizaţii nonprofit din New York, Public Art Fund, care a decis să instaleze copii ale lucrărilor unor artişti în diverse staţii de autobuz din Boston, New York sau Chicago. Expoziţia curentă din refugiile de autobuz se intitulează „Global Positioning” şi prezintă creaţii ale unor artişti din 17 ţări ale lumii, scrie Boston Globe. Participanţii la expoziţie realizează picturi, fotografii sau sculpturi şi au fost invitaţi să contribuie cu lucrări, fiecare lucrare acceptată fiind expusă în câteva staţii de autobuz în acelaşi timp, deoarece organizatorii doresc să se asigure că va fi văzută de cât mai multă lume. Printre creaţiile expuse se numără „Nowhere is Cool” a ghanezului Rufai Zakari, realizată din pungi de plastic. Pungile de plastic au fost alese ca material pentru a atrage atenţia asupra marii probleme a deşeurilor de acest tip cu care se confruntă Ghana şi au fost adunate chiar de artist care le-a curăţat, le-a întins şi apoi le-a folosit pentru a crea portretul unei femei gânditoare, care stă singură pe o podea cu dale roşii şi albe. O altă lucrare se intitulează „Jogo perigoso” şi este semnată de artista braziliană Rosana Paulino, care a dorit să atragă atenţia asupra „jocului periculos” pe care-l practică omenirea cu natura prin nerespectarea mediului înconjurător. 

Iniţiatorii proiectului artistic au ales staţiile de autobuz datorită faptului că acestea se găsesc în diferite zone din oraşe, mai sărace sau mai bogate, arta ajungând astfel peste tot, lucru care i-a atras şi pe artiştii care expun.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Arta transportului în comun

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.