Million Dollar Baby“, dincolo de clisee

Postat la 23 februarie 2006 1 afişăre

De la un film care a castigat doua Globuri de Aur si patru premii Oscar nu te astepti sa fie construit pe un cliseu stors de nenumarate ori la Hollywood: "niciodata nu e prea tarziu". Totusi, "O fata de milioane" ("Million Dollar Baby") o face.

De la un film care a castigat doua Globuri de Aur si patru premii Oscar nu te astepti sa fie construit pe un cliseu stors de nenumarate ori la Hollywood: "niciodata nu e prea tarziu". Totusi, "O fata de milioane" ("Million Dollar Baby") o face.

Dar fata de alte filme care au aceeasi baza, filmul lui Clint Eastwood se foloseste de acest cliseu doar pentru a construi o poveste de dragoste, despre devotament si loialitate, ambitie, talent, curaj, bucurie si durere, in adevaratul sens al cuvintelor. Pana si regizorul a recunoscut: "ceea ce m-a atras si m-a interesat la «Million Dollar Baby» este faptul ca nu este, de fapt, o poveste despre box. Este o poveste de dragoste despre o persoana nefericita din cauza relatiei inexistente cu fiica sa si care apoi gaseste un fel de fiica-surogat intr-o tanara femeie, care isi doreste cu disperare sa se afirme in lumea boxului".  Frankie Dunn (Clint Eastwood) si-a petrecut o buna parte din viata in ring sau, mai bine spus, langa ring antrenand o serie de boxeri incredibili. Aceasta viata l-a instrainat de propria fiica si l-a facut sa-si guverneze viata dupa un singur principiu: inainte de toate, protejeaza-te. Dar aceeasi viata i-o ofera pe Maggie Fitzgerald (Hilary Swank). Oferta pe care insa la inceput o primeste cu reticenta. 

Maggie are 31 de ani, varsta depasita pentru cineva care vrea sa boxeze, si in plus Frankie nu antreneaza femei. Dar refuzul nu are nici o insemnatate atunci cand nu ai alternativa. Incapabila sa renunte la ambitia ei de o viata, Maggie se antreneaza pana la epuizare in sala de gimnastica, zi de zi. Pus fata in fata cu hotararea nestramutata a femeii, lui Frankie nu-i ramane decat sa o ia sub aripa sa. O decizie ce se poate confunda cu o alta scena clasica: momentul in care eroul pune un nou pariu cu el insusi iar, dupa nenumarate lupte sau piedici, sfarsitul filmului o sa scoata la iveala castigatorul. Dar in esenta decizia nu e nici un pariu. Maggie are nevoie de cineva care sa creada in ea. Si cine ar putea face asta mai bine decat un tata care si-a pierdut o fata. Faptul ca cei doi gasesc in celalalt familia pierduta si descopera ca au in comun foarte multe lucruri, incepand cu un spirit care ii trece peste toate obstacolele, peste durere sau peste trecut, nu mai are nici o relevanta. Batalia a fost deja castigata o data cu luarea deciziei.

Transpiratia si pumnii din ring raman doar de fatada. Poate doar pentru spectacol

R: Clint Eastwood. Cu: Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman. 
Durata: 137 de minute. In Romania din 25 martie.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/million-dollar-baby-dincolo-de-clisee-976590
976590
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.