Londra, oraşul aristocrat

Postat la 14 iunie 2012 399 afişări

Mă întreb adeseori de ce îmi place aşa de mult Londra şi, invariabil, răspunsul care îmi vine imediat în minte este de fapt o senzaţie pe care nu am putut niciodată să o descriu în cuvinte, dar este legată de acea notă de aristocraţie pe care o exprimă acest oraş. Şi de fiecare dată percep această senzaţie cu toată fiinţa mea.

de Roxana Bălcescu, co-proprietar al agenţiei de turism şi evenimente CMB Travel

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recent, pe 2 iunie, am văzut la televizor jubileul de diamant care a celebrat 60 de ani de la în-coronarea reginei Elisabeta a II-a pe tronul Angliei. Aţi remarcat cât fast şi ce eleganţă? Aţi văzut anul trecut ce eleganţă reţinută la nunta Prinţului William cu Catherine Middleton, Ducesa de Cambridge? Câtă deosebire faţă de cotidianul apropiat nouă...

Este incredibil cum imediat ce pun piciorul pe tărâm britanic mă simt altfel. Totul este impresionant, începând cu oamenii şi terminând cu arhitectura. Mai presus ca orice percepi o anumită "aroganţă" a oraşului, care ştie că este maiestuos, bogat şi capabil. În fond, este capitala unui fost mare imperiu.

Fă-ţi timp, dacă vii la Londra, să admiri casele englezeşti care păstrează parfumul de altădată, străzile înguste, oamenii destinşi şi distinşi (!), teatrele nemaipomenite, parcurile celebre, monumentele şi clădirile istorice.Cetăţenii Londrei constituie un mix de naţionalităţi şi culturi, de la britanici puri la indieni, arabi, europeni, americani şi chinezi. Practic toate naţiile globului pământesc s-au adunat aici. Este locul unde, indiferent când am venit, mi s-a întâmplat cu regularitate să fiu întrebată pe stradă, în staţia de autobuz, într-un magazin sau oriunde altundeva, de oameni obişnuiţi: "May I help you?". Obişnuită din România ca atunci când eşti în impas şi ai nevoie de ajutorul cuiva, cu greu ţi-l oferă cineva, cu atât mai mult am fost fascinată când, aici, acest ajutor mi-a fost oferit voluntar şi necondiţionat.

Prima dată când am venit la Londra se întâmpla acum 16 ani şi să nu credeţi că, aşa cum se obişnuieşte, mi-am făcut o listă cu ce am de vizitat, pentru ca mai apoi cu harta în mână să merg şi să le bifez pe toate. Nu, eu am avut un alt obiectiv, poate ciudat: am venit în cap cu ideea să văd Soho.Soho este un cartier din centrul Londrei vestit pentru atmosfera boemă. Baruri, cafenele, restaurante, teatre de cabaret, artişti, lume bună, prostituate, gay şi practic tot ce face în viaţă, poate, "o plăcere vinovată" se găseşte aici. Fascinantă, nu, această cosmopolită amestecătură?

Poate nu ştiaţi însă că, în 1962, Rolling Stones a avut primul concert aici, în Soho, sau că Eric Clapton, Sex Pistols şi Jimi Hendrix au locuit în acest cartier.

În Soho m-am dus prima dată la un "Music Hall" unde, credeţi-mă, am fost atât de impresionată încât, indiferent de timp şi bani, indiferent de câte ori am văzut un spectacol, mă duc şi mă pierd într-o lume imaginară de muzică, dans şi actorie la cel mai înalt nivel. Aşa se face că văd şi revăd spectacolul celebru "Fantoma de la Operă" ori de câte ori am această posibilitate. Când l-am văzut, acum vreo 6 ani, avându-l ca prim solist pe Ramin Karimloo în rolul "Fantomei", mi s-a făcut pur şi simplu pielea de găină şi am ieşit cu ochii plini de lacrimi, marcată de actul scenic la care am participat. Şi eu care mă consideram super cool...

Dacă aveţi ocazia de a vizita Londra, nu ezitaţi să vedeţi unul dintre spectacolele celebre de music hall a căror faimă a făcut înconjurul lumii: Billy Elliott, Mamma Mia, Les Miserables, We will rock you, The Lion King şi neapărat Phantom of the Opera.

Şi acum câteva cuvinte despre China Town, un alt punct de atracţie al oraşului. Numit aşa deoarece foarte mulţi chinezi locuiesc şi muncesc aici, este cel de-al doilea obiectiv londonez preferat al meu. Iniţial China Town era situat în East End, însă după distrugerea sa, urmare a bombardamentelor care au avut loc în Londra în 1940, cartierul s-a mutat în West End.

După război, soldaţii britanici, râvnind la gustul şi savoarea preparatelor bucătăriei chinezeşti, au căutat un loc unde puteau găsi aceste produse. Le-au găsit în China Town. Aşa s-a dezvoltat celebrul loc unde, la orice oră te duci, totul vibrează şi te îmbie să intri într-unul din minunatele localuri.

Dacă tot vorbim despre localuri, barurile Londrei reprezintă esenţa faimei în domeniu, având în vedere că aici vestitul "English Bar" (English Pub) este la el acasă. Vă recomand Prospect of Whitby, Ye Olde Cock Tavern acolo unde Charles Dickens obişnuia să vină din când în când sau mergeţi în Soho pentru Pillars of Hercules, The Colony Room sau Coach and Horses. Intraţi şi la The Red Lion în Piaţa Parlamentului, foarte aproape de Palatul Westminster sau la The Punch Bowl, situat în Mayfair, bar care a aparţinut Madonnei. Dacă vă aflaţi în Islington, vizitaţi The Angel unde se presupune că Thomas Paine ar fi scris în 1791 cunoscuta sa carte "Drepturi ale omului".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Londra,
oraş,
aristocrat
/arta-si-societate/londra-orasul-aristocrat-9754382
9754382
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.