LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Paradoxul pieţei de birouri

Probleme de mediu la Polul Nord

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 04 martie 2017 387 afişări

De la baraca de pin acoperită cu piei de focă în care au stat în 1899 membrii primei expediţii care au iernat în Antarctica, adăposturile de pe continent au evoluat mult, în prezent existând peste 40 de staţii de cercetare permanente şi circa 60 temporare.

Probleme de mediu la Polul Nord

Ceea ce se urmăreşte în prezent însă este construirea unora care să fie complet nepoluante, astfel încât oamenii să poată locui şi desfăşura studii în ele fără a afecta mediul înconjurător, scrie Financial Times.

Primul pas a fost deja făcut cu baza belgiană Prinţesa Elisabeta, administrată de către International Polar Foundation. Acoperită cu aluminiu, baza are pereţii groşi de mai bine de 50 de centimetri formaţi din nouă straturi de materiale diferite, asigurând o temperatură interioară de 20 de grade Celsius, chiar dacă afară sunt – 50 de grade.

Dotată cu turbine eoliene şi panouri solare, baza este complet nepoluantă. Alte proiecte care urmăresc acelaşi scop au fost deja inaugurate sau urmează a se construi, cum ar fi baza polară a Indiei, Bharati, realizată de firma germană Bof Architects în 2012 din 134 de containere acoperite cu un strat izolator transportat la amplasament în containerele care alcătuiesc construcţia, în ideea de a reduce cantitatea de materiale de construcţie necesare şi, implicit, cantitatea de combustibili fosili necesară transportului lor.

Un arhitect de la firma belgiană Samyn and Partners proiectează în prezent o nouă bază permanentă, care va fi de zece ori mai mare decât Prinţesa Elisabeta şi nu va necesita combustibili fosili pentru încălzire sau energie, fiind dotată cu turbine eoliene. S-a propus chiar şi construirea unei baze săpate direct în banchiză sau vreun aisberg tabular desprins din ea, soluţie aplicată cu succes în Groenlanda, unde oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga au reuşit să construiască un laborator în acest mod.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.