Gustaţi câteva noutăţi din bucătăria medievală

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 ianuarie 2014 319 afişări

Nemulţumiţi de ceea ce se serveşte în multe restaurante din ziua de azi, când progresul tehnologic permite crearea unor preparate culinare tot mai fanteziste, unii maeştri bucătari îşi caută inspiraţia în trecut, scrie Wall Street Journal.

Gustaţi câteva noutăţi din bucătăria medievală

Aceştia apelează la cărţi de bucate de demult, pe care le folosesc în modificarea meniurilor localurilor la care activează.Un astfel de exemplu este Adam Leonti, care a devenit şef peste bucătăria celebrului restaurant Vetri din Philadelphia în urmă cu câţiva ani, unde a introdus reţete inspirate de lucrări cum ar fi cartea de bucate a lui Marcus Gavius Apicius din secolul al V-lea, "De Re Coquinaria" ori "Opera di Bartolomeo Scappi" din 1570.

Mai mult, Leonti merge frecvent în Italia, unde discută cu localnicii şi caută atent prin arhivele primăriilor din diverse localităţi reţete vechi de secole, găsind, de exemplu, una de pâine fără sare creată în Toscana în secolul al XIII-lea pentru a protesta împotriva birului pe sare.

Jori Jayne, coproprietară a restaurantului Fish&Game din Hudson, New York, apelează la cărţi vechi scrise pentru a le învăţa pe femei cum să fie bune gospodine, una dintre cele mai importante fiind "The Martha Washington Cookbook", carte de bucate care conţine culegerea de reţete din familia soţiei primului preşedinte al SUA, George Washington.

La rândul său, Shane McBride, colecţionar pasionat de vechi cărţi de bucate, s-a inspirat din colecţia sa, mai precis din nişte lucrări scrise în urmă cu câteva zeci de ani despre vinurile şi mâncărurile provinciale franţuzeşti pentru a stabili meniul unui local pe care a fost solicitat să-l transforme.

Motivul pentru care toţi aceşti maeştri bucătari îşi caută inspiraţia în trecut este simplu: credinţa că, în domeniul culinar, metodele verificate în timp sunt mai bune decât inovaţia.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/gustati-cateva-noutati-din-bucataria-medievala-11885216
11885216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.