De ce femeile care nasc băieţi trăiesc mai puţin şi care este ţara cu cea mai mare speranţă de viaţă

Autor: Florin Casota Postat la 31 martie 2017 768 afişări

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii speranţa medie de viaţă a crescut cu trei ani din 1950, ajungând la 71,4 ani.

De ce femeile care nasc băieţi trăiesc mai puţin şi care este ţara cu cea mai mare speranţă de viaţă

Speranţa medie de viaţă varianză în funcţie de amplasarea geografică, de sex şi influenţată de factori de lifestyle sau mediu.

Potrivit datelor sursei citate mai sus, bărbaţii elveţieni trăiesc cel mai mult, anume 81,3 ani, în timp ce femeile japoneze conduc clasamentul cu 86,8 ani. De asemenea, islandezii, australienii sau suedezii trăiesc mult, în jur de 80 de ani, în timp ce femeile din Singapore, Spania sau Coreea trăiesc în jur de 85-86 de ani.

La capătul opus, bărbaţii şi femeile din Sierra Leone trăiesc cel mai puţin, 49,3 de ani respectiv 50,8 ani.

În Rusia, Belarus şi Lituania există cea mai mare diferenţă a speranţei de viaţă dintre bărbaţi şi femei, peste 11 ani. Asta din cauza faptului că bărbaţiii din aceste ţări beau şi fumează mult, potrivit unui articol BBC. Cele mai mici diferenţe la acest capitol s-au întâlnit în ţările Mail, Bhutan sau Burkina Faso.

Un fapt mai puţin cunoscut este faptul că femeile care nasc băieţi trăiesc mai puţin. Potrivit unui studiu realizat în ţările scandinave, riscul de moarte al unei femei creşte cu 7% cu fiecare băiat născut. Cauza ar putea fi faptul că băieţii sunt mai mari şi mai graşi la naştere decât fetele, fapt care le afectează corpul femeilor, dar şi din cauza faptul că femeile trebuie să producă mai mult lapte pentru a hrăni copilul, ceea ce duce la un consum de energie mai mare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.