Copii la muncă în America anilor 1900 (GALERIE FOTO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 aprilie 2012 458 afişări

"Mânuţele care au construit America": aşa s-ar putea numi un cântec despre copiii de 12 ani, 8 ani sau chiar mai mici care lucrau în fabrici de textile, în mine, în agricultură sau ca vânzători de ziare în Statele Unite de la începutul secolului trecut.

Fotograful Lewis Hine (1874-1940), originar din Wisconsin, sociolog şi profesor, a început să lucreze în 1908 pentru Comitetul Naţional pentru problema Muncii Copiilor, care la acea vreme ducea o campanie contra folosirii copiilor ca forţă de muncă. Între 1908 şi 1912, Hine a călătorit prin America, fotografiind copii care lucrau în fabrici, mine şi în agricultură, în condiţii periculoase, unii dintre ei abia în vârstă de trei ani.

În 1909, Hine a publicat primul grupaj de fotografii care înfăţişau condiţiile în care lucrează copiii, iar unele dintre pozele rezultate, cum este cea a unei fetiţe care priveşte pe fereastră într-o fabrică de textile, au devenit unele dintre cele mai faimoase din istoria fotografiei americane.

Munca copiilor a început să fie oficial interzisă în unele state americane chiar în jurul anului 1830, însă în multe comunităţi rurale, unde copiii erau folosiţi curent la munci agricole, ideea de a recurge la copii pentru a suplimenta veniturile familiei sau a suplini lipsa unor lucrători în plus, nu era privită drept o barbarie, conform HistoryPlace.com. Uneori, întreaga familie se angaja într-o fabrică sau pentru o companie care le furniza şi locuinţa şi uneori le oferea şi plata chiar în produsele companiei. Interdicţia în privinţa muncii copiilor nu se aplica în unele cazuri şi familiilor de imigranţi, astfel încât acestea au devenit cele mai vulnerabile, lucrând uneori din zori până în noapte, cu o săptămână de lucru de 68-72 de ore.

Comitetul Naţional pentru problema Muncii Copiilor, înfiinţat în 1904, a reuşit inclusiv graţie documentelor foto furnizate de Lewis Hine să determine adoptarea unor legi mai stricte. În 1938, Congresul a adoptat Legea pentru Standarde Corecte de Muncă (Federal Wage and Hour Law), care limita săptămâna de lucru la 40 de ore, cu un salariu minim de 40 de cenţi pe oră, şi interzicea folosirea muncii copiilor de până la 16 ani, precum şi angajarea adolescenţilor de până la 18 ani pentru munci efectuate în condiţii periculoase. Copiii de 14-15 ani puteau fi angajaţi însă, pe durată limitată, în afara orelor de şcoală sau în vacanţe pentru munci uşoare, excluzând minele, fabricile sau activităţile periculoase.

Sursa foto: Biblioteca Congresului SUA, via ibtimes.com

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
istorie,
munca,
copii,
fotografii de epoca
/arta-si-societate/lifestyle/copii-la-munca-in-america-anilor-1900-galerie-foto-9558855
9558855
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.