Ce n-a facut Titanicul

Postat la 20 iunie 2006 1 afişăre

Cine altul ar fi putut realiza blockbuster-ul verii, daca nu veteranul Wolfgang Petersen, avand in vedere ca "Poseidon" este despre un vas de croaziera rasturnat de un val imens?

Cine altul ar fi putut realiza blockbuster-ul verii, daca nu veteranul Wolfgang Petersen, avand in vedere ca "Poseidon" este despre un vas de croaziera rasturnat de un val imens?

 

Petersen, care se simte in largul sau pe platouri de filmare unde abia te poti misca (vezi cazul legendarului sau "Das Boot"/"Submarinul" 1981, cu sase nominalizari la Oscar) si in bazine pline cu apa (a regizat si "Furtuna perfecta", cu George Clooney in rolul principal), si-a cheltuit intregul buget de 160 de milioane de dolari pe efecte speciale si figuranti pentru a produce acest remake dupa un film care a instituit un nou gen la Hollywood.

 

Filmul original, "The Poseidon Adventure", produs de Irwin Allen, a fost o drama de actiune despre un vas de croaziera, Poseidon, rasturnat de catre un val urias in ajunul Anului Nou si despre eforturile unora dintre victime - interpretate de Shelley Winters, Ernest Borgnine si un Gene Hackman foarte tanar - de a ajunge la suprafata. Realizat in anul 1972, filmul se bucura de prezenta a mai bine de zece castigatori ai premiului Oscar in "echipaj", acesta fiind si unul dintre motivele care i-au adus opt nominalizari la Oscar (nu a castigat decat unul, cel pentru cantec original, "The Morning After"). In orice caz, marele merit al peliculei produse de Irwin Allen este acela ca a pus bazele unui nou gen in cinematografie, generic numit "disaster-blockbuster".

 

Filmul lui Petersen nu schimba aproape nimic din povestea originala (desi titlul e mai scurt!), doar o aduce in pas cu vremurile noului mileniu si cu reusitele CGI (computer generated images) actuale. De data aceasta, personajele principale sunt un fost pompier/primar al New York-ului (interpretat de Kurt Russel) si fiica lui (Emmy Rossum), un jucator de carti profesionist (Josh Lucas), o mama plina de vino-ncoace (Jacinda Barrett) si fiul ei (Jimmy Bennett, un nou Haley Joel Osment specializat pe filme horror si de actiune), un arhitect cu tendinte sinucigase (Richard Dreyfuss), un bucatar (Freddy Rodriguez, Federico din serialul "Six Feet Under") si prietena lui Elena (argentinianca Mia Maestro). Ei bine, acest grup foarte pestrit decide sa nu urmeze sfatul capitanului (Andre Braugher), de a sta molcom in marea sala de bal a vasului asteptand echipajele de salvare, si porneste in cautarea drumului spre suprafata, asumandu-si niste riscuri care ar trebui sa ne tina cu sufletul la gura.

 

Tot timpul, Russell si Lucas emit cu schimbul replici ("Tu primul!", "Respira!", "Curaj!", "Da-mi mana") care le pun in evidenta rolul de conducatori ai micului grup doritor de aer proaspat, pe cand ceilailti actori se multumesc sa moara (ce sa-i faci, Bruce Willis nu joaca in acest film), sa transpire din greu, sa rasufle usurati cand trec peste un hop mai consistent sau sa priveasca plini de emotie (personajele feminine cu mana la gura) acrobatiile deschizatoare de drumuri ale celor doi lideri.

 

Ce i se poate reprosa filmului lui Petersen? Ca se concentreaza pe prea multe personaje secundare, lucru extrem de greu de stapanit in contextul unei productii de o asemenea anvergura, mai ales ca scenaristul (Mark Protosevich, a mai scris "The Cell") a tinut sa insereze cat mai multe momente-soc si acte de eroism atat de familiare cetateanului american (Kurt Russell sa traiasca). De unde si hohotele criticii de peste ocean, care nu s-a sfiit sa-i rada in nas lui Petersen, zicand ca vasul Poseidon este cel mai bine conturat personaj al filmului.

 

Observatia poate fi rautacioasa (dar corecta) la nivelul scenariului, dar nu si la cel al efectelor speciale, pentru ca Petersen a facut ceea ce nu avea cum sa faca James Cameron in "Titanic", si anume, sa creeze pe calculator tot vasul, in cel mai mic amanunt.

 

Folosind grafica computerizata, pentru a crea oceanul, toate exterioarele si vasul in totalitatea sa, producatorii nu au mai fost nevoiti sa faca nici cel mai mic compromis in ceea ce priveste scala, ridicand un perete de apa de peste 30 de metri impotriva unui vas de croaziera de 20 de etaje cu o lungime de peste 300 de metri si cu 4.000 de persoane la bord. Antologica e scena de deschidere a filmului, in care camera face o panoramare a lui Poseidon la asfintit, pentru a se apropia apoi de un barbat (Lucas) care alearga pe puntea principala. Singurul element real din aceasta scena este Lucas. Actorul a nadusit putin pe o banda de alergare in fata ecranului verde, tot restul fiind de fapt o gramada de 0 si 1, adaugata ulterior de echipa lui John Frazier, directorul de efecte speciale oscarizat pentru "Spiderman 2".     

 

 


POSEIDON R: WOLFGANG PETERSEN CU: KURT RUSSELL, JOSH LUCAS, EMMY ROSSUM, RICHARD DREYFUSS, JACINDA BARRETT, MIA MAESTRO, JIMMY BENNETT

DIN 16 IUNIE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ce n-a facut Titanicul
/arta-si-societate/ce-n-a-facut-titanicul-1006216
1006216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.