Asa suna muzica astrelor

Postat la 02 octombrie 2007 1 afişăre

Cu circa o luna in urma (mai precis pe 23 august), Brian May, chitaristul trupei Queen, a devenit doctor in astrofizica la 60 de ani. In 1974 isi incepuse constiincios redactarea tezei "Viteza radiala in norii de pulbere zodiacala", insa succesul grupului condus de Freddie Mercury l-a deturnat de la studiu.

Cu circa o luna in urma (mai precis pe 23 august), Brian May, chitaristul trupei Queen, a devenit doctor in astrofizica la 60 de ani. In 1974 isi incepuse constiincios redactarea tezei "Viteza radiala in norii de pulbere zodiacala", insa succesul grupului condus de Freddie Mercury l-a deturnat de la studiu.

Anul trecut, Brian May a publicat un volum despre Big Bang si despre istoria universului, rod al unor convorbiri sustinute de circa doi ani cu Sir Patrick Moore (membru al Societatii Regale de Astronomie din Londra; din 1957 realizeaza emisiunea "The Sky at Night" la BBC) si Chris Lintott (membru al Societatii Regale de Astronomie; coprezentator al emisiunii "The Sky at Night" din 2000). Volumul "Bang!" a fost nominalizat la premiile Societatii Regale la sectiunea Carte Stiintifica si a vazut, iata, lumina tiparului si in Romania, la jumatatea lunii trecute.

 

Ipoteza asupra careia cei trei cad de acord, pe urmele lui Einstein si ale lui Stephen Hawking (ca sa nu evocam decat doua nume celebre dintre sutele care au concurat la articularea acestei teorii), este ca Universul s-a nascut printr-o explozie numita Big Bang, care s-a produs in urma cu aproximativ 13,7 miliarde de ani, intr-o miliardime de secunda, la o temperatura de un miliard de grade Celsius. La inceput infinit de mic, Universul s-a extins rapid; autorii explica modul cum s-au intamplat toate acestea, din momentul in care au aparut timpul si spatiul la formarea primelor stele, galaxii si planete si pana la aparitia fiintelor umane, apoi se lanseaza in previziuni despre destinul Universului in viitorul indepartat. Povestea este spusa intr-un limbaj simplu, in ordinea cronologica a evenimentelor (Atractia cerurilor; Geneza; Si atunci s-a facut lumina; Universul in evolutie; Stele si planete; Aparitia vietii, Spre viitor; Sfarsitul Universului) si fara a folosi calcule matematice.

 

Sunt lucruri pe care orice om scolit le cunoaste in buna masura, dar care, in spatiul acestui volum, capata o limpezime sporita. E interesant de notat ca volumul are anexat la final un ghid de astronomie practica, o antologie de biografii ale unor personalitati din domeniul astronomiei si astrofizicii, o cronologie a universului si un foarte util glosar. Adaugand la toate acestea spectacolul de inalta calitate al fotografiilor, putem spune ca ne aflam in fata unui adevarat eveniment editorial si tipografic.

 

Brian May, Patrick Moore, Chris Lintott, "Bang! Istoria completa a universului",

Editura RAO, Bucuresti, 2007

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Asa suna muzica astrelor
/arta-si-societate/asa-suna-muzica-astrelor-1010518
1010518
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.