Slow skiing sau cum sa profiti de zapada intre Alpi si Etna

Postat la 05 ianuarie 2011 41 afişări

Intr-o lume a statiunilor de schi dominata de viteza si acrobatii, statiunea italiana Cervinia a introdus, din aceasta iarna, conceptul de “slow skiing”. Nu departe de Cervinia, bucatarii din Bolzano ofera amatorilor o pista de schi a aromelor. Posibilitatea de a cobori nu numai pantele inzapezite ale Alpilor, ci si vulcanul Etna completeaza oferta italiana de sporturi de iarna.

Trecerea de la conceptul "slow food" - o mancare gustoasa intr-o atmosfera tihnita, in contrast cu ritmul rapid al dejunului la fast food - la "slow skiing" a venit, firesc, in Italia. Responsabilii statiunii Cervinia, aflata la poalele sudice ale piscului Matterhorn, s-au gandit la cei care se multumesc pur si simplu cu placerea de a schia si nu doresc sa iasa in evidenta pe partii. Acestora italienii le propun un traseu care curge domol pe pante impadurite, dotat cu banci de lemn, care permit fotografierea peisajelor Vaii Aosta.

Ceva mai spre est, traseul "tasty skies" ofera, in statiunea Bolzano, posibilitatea de a gusta din preparatele a 10 bucatari renumiti in timp ce schiaza. Bolzano, oras italian cu specific austriac, unde mai bine de un sfert dintre locuitori vorbesc limba germana sau dialectul local, devine in aceasta perioada capitala italiana a Craciunului din cauza pietei cu specific pe care o gazduieste.

Probabil insa ca pantele Etnei le-ar putea oferi o cantitate sporita de adrenalina celor dornici de senzatii tari. Etna, cel mai inalt vulcan activ al Europei, de peste 3.300 de metri, inseamna nu numai lava fierbinte, ci si zapada pentru schi si snowboarding. Doua sate, Nicolosi, localizat in sudul craterului, si Linguaglossa in nord-est, ofera amenajarile necesare, cum sunt teleschiul sau telegondola, alaturi de partiile cu o diferenta de nivel de 1.400 de metri .

Destul de afectata de eruptiile din 2001 - 2002 si aflata in reconstructie pana in 2005, zona recupereaza acum puternic, intrand si in circuitul statiunilor ce gazduiesc etapele Cupei italiene la schi. Statiunile italiene de schi au gazduit si evenimete internationale, de la Cortina care a gazduit Olimpiada de iarna din 1956 la cele din Piemonte, unde s-au desfasurat intrecerile olimpice de iarna din 2006 sau Val Gardena, o destinatie uzuala a competitiilor de sporturi de iarna.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
iarna,
sporturi,
schi,
Alpi,
Etna,
Cervinia
/analize/turism/slow-skiing-sau-cum-sa-profiti-de-zapada-intre-alpi-si-etna-7826818
7826818
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.