Mediul de afaceri crede ca Europa a atins apogeul ca supraputere economica si politica

Autor: Dorin Oancea Postat la 08 august 2011 46 afişări

Majoritatea liderilor in afaceri din Europa si Orientul Mijlociu (64%) sunt de acord ca Europa a atins apogeul ca supraputere economica si politica mondiala si ca importanta sa va scadea in anii urmatori, reiese dintr-un sondaj realizat de KPMG in cadrul caruia au fost intervievati peste 1.500 de directori executivi si financiari din 22 de tari din Europa, inclusiv Romania, si Orientul Mijlociu.

In ciuda problemelor economice si politice actuale cu care se confrunta Europa, aproape doua treimi dintre respondenti (64%) sunt de parere ca euro, in forma sa actuala, va mai exista si peste 5 ani.

Sondajul prezinta o imagine interesanta asupra problemelor majore si subiectelor de actualitate din 15 sectoare. In mod deloc surprinzator, majoritatea respondentilor din toate tarile si toate sectoarele economice sunt ingrijorati de cresterea recenta a pretului petrolului si a produselor de larg consum iar 60% dintre acestia sunt de parere ca aprecierea preturilor va continua sa fie o piedica in calea redresarii economice.

Dintre principalele masuri pentru societatile lor, prima pe lista indicata de respondenti a fost "modificarea operatiunilor pentru a realiza eficiente de cost (51 %), urmata de "imbunatatirea gestionarii lichiditatilor si a fondului de rulment"(42 %). Al treilea demers de interes a fost "exploatarea oportunitatilor de crestere prin tranzactii de succes" (36 %), un semn clar ca fuziunile si achizitiile sunt din nou in centrul interesului si pe numeroase agende de lucru.

Liderii in afaceri din Romania care au participat la sondaj au avut in general pareri similare celor exprimate de respondentii din alte tari cu privire la prioritatile urmarite in vederea redresarii economice. S-a pus totusi un mai mare accent pe nevoia de a imbunatati gestionarea lichiditatilor si a fondului de comert (subliniata ca prioritate de 19% dintre respondentii din Romania comparativ cu 14% in cadrul intregului sondaj). Liderii in afaceri din Romania au subliniat, de asemenea, nevoia de schimbare a operatiunilor pentru a realiza eficiente de cost (un aspect considerat important de 22 % in Romania comparativ cu 17 % la nivel global).

Daniela Nemoianu, Partener Executiv la KPMG in Romania explica: "Studiul arata ca societatile romanesti s-au adaptat in general bine la provocarile economice din ultimii cativa ani, cand a avut loc tranzitia de la boomul economic post-aderare la recesiune. Imbunatatirea fluxului de numerar si adaptarea operatiunilor pentru a raspunde unor nevoi diferite au fost esentiale pentru a face fata recesiunii si pentru a putea beneficia de redresarea economica, atunci cand aceasta va avea loc."

Majoritatea covarsitoare a producatorilor care au participat la sondaj au fost de parere ca agenda de dezvoltare in viitor va fi caracterizata de o serie de factori ca de exemplu continuarea globalizarii si patrunderea pe pietele emergente (90 %). Respondentii au fost de acord ca principala caracteristica a viitoarelor lanturi de aprovizionare va fi o flexibilitate crescuta si capacitatea de a opri si a relua imediat procesul de aprovizionare. Studiul ofera, de asemenea, o imagine fascinanta a schimbarilor necesare in sectorul public. De exemplu, 92% dintre respondenti anticipeaza o mai mare implicare a sectorului privat in serviciile medicale publice, atat din perspectiva serviciilor medicale directe cat si din cea a functiilor back office externalizate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
mediu de afaceri,
Europa,
putere,
financiar
/analize/servicii-financiare/mediul-de-afaceri-crede-ca-europa-a-atins-apogeul-ca-supraputere-economica-si-politica-8585429
8585429
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.