Falimentele in lant continua. De ce nu se vede revenirea economica?

Autor: Ana Raduta Postat la 10 august 2011 62 afişări

La sfarsitul lunii iunie 10.725 de companii erau declarate falimentare. Nu este mult, comparativ cu anul trecut, insa pentru un an care ar fi trebuit sa aduca revenire economica, datele sunt ingrijoratoare.

Relansarea economica fragila. Aceasta este explicatia pe care economistii o gasesc pentru numarul surprinzator de mare de falimente inregistrat in primele sase luni ale anului. Semnalele mixte pe care le-am receptat in ultima perioada, pe fondul instabilitatii eco-no-mice internationale, nu au fost nici ele de ajutor. Cele aproape 11.000 de companii intrate in faliment confirma ca inca nu putem rasufla usurati si ca mai sunt necesare de eforturi pentru revenire. Cu toate acestea, este putin probabil ca 2011 sa fie un an cu mai multe falimente decat 2010, iar aceasta poate fi in sine o nota de optimism pe care o primeste fenomenul. "Economia se mentine intr-o perioada de stabilizare si, in aceste conditii, tindem sa credem ca anul 2011 va putea marca si o stabilizare a numarului de insolvente. Confirmarea decisiva a trendului economic va aparea insa in 2012, cand este posibila o crestere economica de 3-4%, datorata atat cresterii consumului, cat si majorarii cheltuielilor guvernamentale, in contextul unui an electoral", este de parere Anca Catrina, risk manager al Coface Romania, companie care a realizat recent un studiu despre evolutia falimentelor in primul semestru al acestui an.

Cele mai afectate domenii au fost comertul si constructiile, acestea concentrand cea mai mare parte a numarului de insolvente din primele sase luni ale anului, respectiv 54,68%.

Realizatorii studiului sustin ca prin limitarea factorilor care au sustinut cererea de consum, precum accesibilitatea surselor de finantare, cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, cresterea castigurilor salariale si inasprirea concurentei prin extinderea retelei de acoperire a hipermarketurilor, companiile din aceste sectoare au intampinat dificultati majore in acoperirea datoriilor curente, iar creditarea restrictiva a determinat populatia sa fie mult mai reticenta in a cheltui, dar mai dornica de economisire. De cealalta parte, deschiderea unei astfel de afaceri nu este foarte costisitoare si barierele intampinate la intrarea in piata sunt scazute, motiv pentru care a crescut numarul de companii mici si mijlocii care deruleaza afaceri in domeniu.

De altfel, din cele aproape 640.000 de firme active la sfarsitul lunii iunie, 48.986 au fost infiintate anul acesta. Mai precis, la fiecare 1.000 de companii active au fost inregistrate 111 noi inmatriculari. De asemenea, raportat la acelasi reper, de 1.000 de companii active, numarul insolventelor inregistrate in prima jumatate a anului a fost de 16,79.

Cea mai scazuta pondere in totalul insolventelor inregistrate in primul semestru al anului 2011 se mentine pentru jucatorii din industria extractiva, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze. Caracteristica esentiala a acestor sectoare de activitate, dupa cum arata studiul, este reprezentata de accesul restrictiv in ceea ce priveste investitiile si de numarul limitat al jucatorilor economici, ceea ce implicit inseamna si o concurenta mai scazuta.

Judecand din punct de vedere geografic, am putea spune ca Bucurestiul a fost locul cel mai lovit de falimente, fiind pe primul loc in topul judetelor, cu 1.106 companii intrate in insolventa. Totusi, insusirea primului loc din clasament este fireasca de vreme ce aici sunt si cele mai multe sedii sociale din tara. Alaturi de Capitala, alte judete care au un numar mare de firme active sunt Cluj, Constanta si Galati. Impreuna, cele patru acopera 35% din totalul companiilor care la sfarsitul lunii iunie erau declarate active.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/falimentele-in-lant-continua-de-ce-nu-se-vede-revenirea-economica-8584484
8584484
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.