Cum poţi să te îmbogăţeşti din cripto: când faci primul milion să nu vinzi, ci să aştepţi să faci zece milioane

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 05 iunie 2023 271 afişări

Cum poţi să te îmbogăţeşti din cripto: când faci primul milion să nu vinzi, ci să aştepţi să faci zece milioane

Acum ceva timp, Kiril Khomiakov, general manager pentru Europa Centrală şi de Est la Binance, cea mai mare platformă de exchange de cripto din lume, a declarat la Bucureşti că 8% din populaţia adultă din România (15-59 de ani, 9,8 milioane – n.r.) foloseşte criptomonede, unul dintre cele mai ridicate procente din lume. Un studiu al firmei de cercetare IPSOS România realizat la comanda platformei de investiţii în active digitale Tradesilvania.com menţiona că patru din zece români deţineau în 2022 sau au deţinut vreodată criptomonede.

La ZF Live, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor din România, spunea că pe platformele de tranzacţionare străine sunt 500.000 de români care investesc 80-100 de milioane de euro zilnic, faţă de 10-15 milioane de euro la Bursa de la Bucureşti. Aceştia nu tranzacţionează numai acţiuni sau alte instrumente, ci şi cripto. Dacă ne uităm după datele statistice, aşa cum sunt ele, dacă ne uităm în jurul nostru, dacă îi ascultăm pe cei care pot să muncească dar nu au niciun serviciu şi nici nu sunt la şcoală, tranzacţionarea de cripto, de alte instrumente sau pariurile reprezintă jobul lor. Ca un exemplu cu titlu statistic, Superbet, cea mai mare companie de pariuri din România, cu o cotă de piaţă de peste 60%, a avut în 2022 un rulaj (intrări şi ieşiri) pe România din pariuri de peste 13 miliarde de euro, România fiind una dintre cele mai bune pieţe de pariuri din Europa.

Există o dorinţă extraordinară a românilor de a face bani repede, şi dacă se poate mulţi şi foarte mulţi. Bursa de la Bucureşti nu aduce câştiguri mari, nu te poţi îmbogăţi acolo, pentru că nu ai creşterea unor active de zece ori într-o perioadă foarte scurtă de timp. Românii au adoptat criptomonedele pentru că au aflat din dreapta şi stânga că reprezintă ceva, ca nişte acţiuni care pot să crească peste noapte şi poţi să faci banii ca la Caritas, de opt ori. Dacă investeşti în acţiunile Petrom, tranzacţionate la Bursă, din dividende poţi să faci maximum 10% într-un an. Şi dacă ai noroc, mai prinzi o creştere a valorii  acţiunii cu 10-15%, ceea ce îţi aduce un câştig de 20-25% - peste dobânda bancară şi peste randamentul din chiria obţinută dintr-un apartament. Pentru foarte mulţi români, o creştere de 25%, când nu ai bani, nu înseamnă nimic. De aceea se caută alternative în afară, unde poţi să câştigi mult mai mulţi bani. Criptomonedele au fost nişte active foarte bune, care au apărut într-un moment în care foarte multă lume căuta noi surse, noi idei de a face bani. Bineînţeles, şi cu ideea că poţi să-ţi pierzi banii peste noapte.

Am cunoscut şi cunosc români care au câştigat milioane de euro şi chiar au ajuns la un sold al deţinerilor din cripto de câteva miliarde de euro. Toată lumea îşi pune problema cum au ajuns la aceste cifre. În primul rând au interacţionat cu ideea de cripto, poate au înţeles ce fac Bitcoin sau Etherium, au fost fascinaţi că poate exista ceva nou, care să atace banii clasici şi puterea băncilor centrale, poate au înţeles că se deschide o altă lume, iar primii intraţi pot să facă mulţi bani, înainte ca să năvălească poporul. Dar mai mult decât atât, ceea ce au ei şi nu au avut alţii este capacitatea de a sta pe aceste active, de a nu le tranzacţiona sau vinde, până au crescut de două-trei ori.  Când pui 10.000 de euro într-un cripto iar acela creşte de la 0,5 dolari la 5 dolari, iar banii pe care i-ai pus s-au făcut 100.000 de dolari, este foarte greu să nu-i scoţi. Tot timpul te gândeşti că se întâmplă ceva, totul este o ţeapă şi că este mai bine să-i scoţi. Marea majoritate gândeşte în acest fel. Cei pe care i-am cunoscut şi care pot să spună că au făcut ceva bani din cripto nu şi-au scos banii când portofoliul lor a ajuns la 100.000 de dolari. Nu au scos banii nici când portofoliul a ajuns la 200.000 de dolari. Au trăit tot timpul cu această tensiune, că au 200.000 de dolari făcuţi din 10.000 de dolari şi pot să-i piardă aşa cum i-au câştigat. Dar au avut puterea să-i lase acolo, să uite de ei şi mai ales să creadă că pot să ajungă şi la 1 milion de dolari, valoarea portofoliului din cripto. Şi au ajuns.

Oricare dintre noi, dacă am fi făcut de cinci ori banii, în varianta cea mai optimistă de zece ori banii, din nimic, am fi vândut deţinerile de cripto fără niciun fel de problemă. Nu am fi avut inima să aşteptăm ca valoarea portofelului să crească la 1 milion de dolari. Aici se face diferenţa. Cine are nervii cei mai tari. La cum au evoluat criptomonedele, cu lungi perioade în care nu se întâmpla nimic, cu creşteri spectaculoase, de zece ori într-un an (în vara lui 2020 – vara lui 2021 Bitcoinul a crescut de 10 ori), trebuie să ai nervii foarte tari ca să poţi să rezişti să nu vinzi când eşti în bani. Nu ştiu la cel folosesc criptomonedele, la ce folosesc Bitcoinul şi Etherium în afara faptului că ar putea fi un mijloc de plată foarte rapid între două persoane, dar cei care au făcut bani mulţi au avut această calitate, să nu vândă când au făcut primul milion de dolari. Unii au aşteptat să facă 10 milioane de dolari, alţii 100 de milioane, iar alţii au aşteptat să atingă şi miliardul de dolari (bineînţeles că nu au reuşit să cash-uiască acest miliard de dolari, dar tot au scos ceva bani).    ■

(cristian.hostiuc@zf.ro)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.