Corectie inaintea sfarsitului de an

Postat la 14 decembrie 2007 1 afişăre

Penultima saptamana de tranzactionare a anului s-a incheiat cu o corectie minora pentru principalii indici, cu investitori ce par a sta in asteptarea banilor suprasubscrisi la Transgaz. Returnarea banilor ramasi fara obiect va fi incheiata saptamana viitoare, insa va fi prea tarziu pentru a mai influenta activitatea bursei de anul acesta.

Corectie inaintea sfarsitului de an
"Ne asteptam la o corectie mai puternica dupa cresterile de la inceputul lunii, insa piata nu a confirmat analizele tehnice", a declarat Adrian Ceuca, director general adjunct Broker Cluj. Indicele BET a pierdut doar procente fata de saptamana anterioara, iar principalul indice al pietei secundare, RASDAQ-C, a scazut cu 1,25%. Indicele BET-FI a fost exceptia de la regula, saptamana fiind incheiata in crestere cu 2,14%.

Fata de maximele atinse la finalul lunii iulie, BET are o valoare mai mica cu aproape 13%, BET-C cu 16,5%, iar BET-FI, care a recuperat cel mai mult in ultimul timp, cu 15,5%. Scaderile mai mari de pe bursa noastra au drept cauza stirile negative venite din zona macroeconomica interna, conform raportului de analiza al Intercapital Invest. Pierderile accentuate de pe piata autohtona au facut ca randamentele indicilor in 2007 sa fie de 17,1% pentru BET, 28,5% pentru BET-C si 27,5% pentru BET-FI.

Valoarea tranzactionata pe parcursul saptamanii a fost in crestere cu 25% fata de perioada anterioara, ajungand pana la aproape 162 milioane euro. Majorarea a fost insa sustinuta de tranzactiile cu obligatiuni, care au insumat 13% din valoarea totala a tranzactiilor.

Una dintre cele mai mari transferuri de pe piata a fost achizitionarea unui pachet de 5,43% din actiunile societatii Prodplast Bucuresti (simbol PPL) de catre SIF5 Oltenia. Suma de transfer a fost de aproape 2,5 milioane euro, vanzatorul fiind SIF2 Moldova, care si-a lichidta astfel participatia in cadrul Prodplast. De la inceputul anului si pana in prezent actiunile PPL au urcat cu circa 48%. SIF Moldova a inregistrat, la sfarsitul lunii noiembrie, un profit de 60,15 milioane de lei (17 milioane de euro), in crestere cu 3,22% fata de rezultatul raportat dupa primele zece luni, iar activul net al societatii a coborat de la 1,9 miliarde de lei la 1,8 miliarde de lei.

In prima parte a sesiunii de luni, bursa a scazut semnificativ din cauza raportului referitor la deficitul comercial al Romaniei dupa primele zece luni ale anului, Diferenta dintre importuri si exporturi a ajuns la 17,2 miliarde euro, cu sase miliarde mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Scaderea nu a rezistat si in a doua parte a sedintei bursiere de luni, cotatiile recuperand puternic pe fondul unor tranzactii in valoare totala de 19 milioane euro.

Sedinta de miercuri a fost cea care a consemnat prima pierdere semnificativa pentru indici, aproape un procent pentru BET si pentru BET-FI . SIF3 Transilvania a inregistrat o corectie de 2,4%, pe fondul deciziei tribunalului din Brasov de a respinge procesul intentat de Cocor SA. Tribunalul a decis ca majorarea de capital pe care SIF Transilvania intentioneaza sa o desfasoare la Cocor SA este legala, interventia conducerii Cocor fiind tardiva.

Analistii Intercapital se asteapta ca piata sa fie dinamizata saptamana urmatoare de intrarea la tranzactionare a drepturilor de alocare, miscare coroborata cu rambursarea sumelor nealocate din IPO Transgaz, in special cele din transa mica (a carei valoare de subscriere a fost de 290 milioane euro).

Semne de intrebare planeaza insa din partea pietelor externe "care dau semne de slabiciune din cauza stirilor venite in ultimele zile pe piata americana", se arata in raportul Intercapital. Pe acest fond sunt asteptate volatilitati ridicate, dar si presiuni suplimentare la cumparare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/corectie-inaintea-sfarsitului-de-an-2306251
2306251
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.