Profesiile următorilor cinci ani - în ce domeniu trebuie să se angajeze cei care vor să se ţină deoparte de şomaj

Autor: Adelina Mihai Postat la 17 iulie 2012 3926 afişări

Ingineri specializaţi în energie sau în agricultură care cunosc limbi asiatice, programatori, specialişti în finanţe sau contabilitate, dar şi sudori, electricieni sau mecanici – acestea sunt doar câteva dintre profesiile în care ar fi bine să se califice cei care vor să-şi găsească cu uşurinţă un loc de muncă în următorii 3 – 5 ani.

Într-un context economic incert ce datează de câţiva ani, nu se poate spune că există o reţetă a succesului în carieră pentru anul 2015, de exemplu, însă capacitatea de adaptare rapidă la schimbările tehnologice şi flexibilitatea sunt calităţile celor care vor să aibă un serviciu la care să meargă cu zâmbetul pe buze în viitor."Specialiştii în domeniul IT vor rămâne, pentru o lungă perioadă de timp, una din cele mai căutate categorii de angajaţi. Putem spune ca în acest moment nu există societate comercială care să nu aibă nevoie de un specialist IT sau de un program IT dezvoltat şi implementat de un dezvoltator software", spune Liliana Graure, branch manager în cadrul companiei cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup.

De altfel, IT-ul este domeniul cu cea mai spectaculoasă evoluţie în ceea ce priveşte evoluţia salariilor în ultimii trei ani: salariul mediu net în industria IT a crescut cu 40% în 2011 faţă de 2009, ajungând până la valoarea de aproape 3.700 de lei (870 de euro), fiind de 2,5 ori mai mare decât salariul mediu net din întreaga economie."Agricultura şi IT-ul sunt principalele domenii în care inginerii vor fi la mare căutare în următorii trei ani. Deşi inginerii agronomi nu au salarii foarte mari (un inginer cu 3-4 ani experienţă are un salariu net de 570 de euro/lună), acestea sunt bune pentru zonele din provincie în care există cerere pentru această meserie. În schimb, un dezvoltator software bun câştigă 1.500 de euro net pe lună, iar un senior ajunge până la 3.000 de euro net pe lună", a spus Sorin Roibu, managing partner al Arthur Hunt România, companie cu activităţi de evaluare şi recrutare a executivilor de top.

Consultanţii spun însă că se vor căuta mai mult candidaţi cu profesii specializate, cum sunt cele de consultanţă juridică sau fiscală, care au aplicabilitate mare în business, indiferent de domeniu."Punctual, cred că în anumite domenii care vor beneficia de tehnologizare în perioada următoare (energie, agricultură) va fi căutată profesia de inginer, în sensul celui care ştie să facă <engineering> pentru mărirea productivităţii, în aceste cazuri de kw/h sau tone/la hectar. În IT, profesia de programator va rămâne una dintre cele mai solicitate din România", spune consultantul în management Lucian Vînătoriu.

El se aşteaptă ca pe proiectele IT specializate să fie tot mai căutaţi managerii de proiecte, pentru că giganţii IT vor continua să investească în pieţele favorabile dezvoltării domeniului IT, cum este România. Cu toate acestea, diploma de absolvire pe care scrie "inginer" nu este suficientă pentru a face faţă unui job, pentru că există un decalaj între şcoală şi tehnologiile moderne aplicate în industrie. De aceea, se vor căuta ingineri dispuşi să se adapteze la ultimele tehnologii, care să aibă abilităţi de project management şi care să cunoască limbi străine, eventual asiatice.

"Şi categoria muncitorilor calificaţi va înregistra o creştere semnificativă, ţinând cont că industriile care au nevoie de această categorie de personal sunt în creştere. Ne referim la operatori CNC (Computer Numerical Control - n. red.), electricieni, sudori, mecanici industriali etc. Din păcate, pentru acele meserii avem doar câteva şcoli, cei calificaţi sunt insuficienţi, au o vârstă înaintată, iar cursurile de calificare sunt aproape inexistente şi foarte scumpe", a adăugat Liliana Graure de la Manpower.

Companiile vor să se asigure în această perioadă că au un model de business stabil şi sănătos, la care să contribuie oameni capabili să se adapteze şi să reziste schimbărilor rapide ale economiei. "În aceste condiţii, posturile din departamentele de control financiar, de bugetare, planificare şi analiză vor deveni factori majori în influenţarea modului în care se vor dezvolta companiile", a spus Samantha Lake Crocker, area business director în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Gi Group.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ingineri,
agricultură,
mecanici
/analize/resurse-umane/profesiile-urmatorilor-cinci-ani-in-ce-domeniu-trebuie-sa-se-angajeze-cei-care-vor-sa-se-tina-deoparte-de-somaj-9858842
9858842
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.