Pe ce salarii se pot angaja absolventii de facultate

Autor: Ana Raduta Postat la 31 mai 2011 1053 afişări

In fiecare an mii de absolventi de facultate se plang ca nu au unde sa se angajeze si ca piata muncii este blocata. Dupa doi ani grei, in care candidatii fara experienta au avut sanse mici sa-si gaseasca un loc de munca, in 2011 sunt peste 15.000 de oferte deschise care asteapta sa fie accesate.

Pentru un candidat tanar si fara prea multa experienta, gasirea unui loc de munca a fost intotdeauna un demers care a intampinat probleme. Era un cerc vicios, fara nicio solutie de iesire: companiile cautau oameni cu experienta, pe care candidatii nu o puteau insa acumula daca nu li se oferea sansa unui prim loc de munca. Aceste probleme s-au acutizat in momentul in care companiile au sistat angajarile si au blocat toate pozitiile de entry level din organigrama. In aceste conditii, multi absolventi de facultate s-au vazut in fata a doua optiuni deopotriva dezavantajoase: fie acceptau un loc de munca sub calificarea lor si prost platit, fie, in asteptarea job-ului dorit, stateau acasa, rupti de orice contact cu piata muncii.

De anul acesta, recrutorii vin cu vesti bune si pentru aceasta categorie de candidati. "La nivelul lunilor februarie-martie, numarul locurilor de munca disponibile era cu 25% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Este o schimbare foarte importanta", spune Gabriela Diaconu, account manager al site-ului de recrutare Best Jobs. Cu alte cuvinte, celor care pana acum s-au plans de blocajul existent pe piata muncii le-au crescut sansele sa-si gaseasca un loc de munca, atata vreme cat accepta noile conditii de angajare, care, in principiu, vizeaza salarii de intrare mult mai mici decat in 2007 si 2008. La acea vreme, erau situatii in care un junior ajungea sa castige inca din primele luni 500 de euro, salariu care in momentul de fata se castiga dupa trei-patru ani de experienta.

In prezent, un candidat care aplica pentru o pozitie de intrare trebuie sa stie inca de la inceput ca este putin probabil sa castige mai mult de 300-350 de euro, in cele mai bune cazuri. De cele mai multe ori, un salariu de inceput este stabilit la un plafon de aproximativ 250 de euro. Dupa aproximativ un an, salariul incepe sa creasca, insa majorarile nu sunt exponentiale, ci se incadreaza in jurul unei marje de 10%.

Salarii mai mari primesc, in general, cei care se angajeaza in IT si banci, acolo unde sunt cei mai bine platiti angajati, dar si atunci cand candidatii au un avantaj competitiv clar, cum ar fi cunoasterea unei limbi straine rare. De multe ori, nici macar o diploma de studii in strainatate nu asigura un castig cu mult mai mare. "Sunt salarii pe care oamenii au ajuns sa le accepte pentru ca inteleg ca nu este o perioada usoara si ca angajatorii au de unde alege. Este absurd sa ceri multi bani, atunci cand nu stii sa faci mare lucru", subliniaza Iuliana Badea, director executiv in cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler.

Pentru acesti bani, candidatii trebuie sa puncteze cateva aspecte importante in CV-ul lor - sa aiba studii superioare, sa vorbeasca macar o limba straina si sa mai fi lucrat in domeniu intre unu si trei ani, adica sa fie la primul sau la al doilea loc de munca. In linii mari, asa arata profilul unui candidat eligibil pentru o pozitie de entry level intr-o companie multinationala.

Cu aceste date, un tanar s-ar putea angaja ca operator de date intr-un companie de servicii externalizate, ca assistant manager, ofiter de front office intr-o banca, administrator de retea intr-o companie de IT sau junior copywriter intr-o agentie de publicitate, acestea fiind cateva dintre pozitiile deschise in momentul de fata de companii.

De asemenea, in ultimii ani conteaza tot mai putin daca exista sau nu vreo legatura intre facultatea terminata si domeniul de activitate in care exista locuri de munca libere. O data pentru ca angajatorii acuza faptul ca materiile studiate in facultati au foarte rar legatura cu practica din realitate si apoi pentru ca fiecare companie specializeaza de la zero orice nou angajat. Conteaza mai degraba capacitatea de a invata si de a se adapta a candidatilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
absolventi,
facultate
/analize/resurse-umane/pe-ce-salarii-se-pot-angaja-absolventii-de-facultate-8290608
8290608
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.