Cum e sa conduci banci si apoi spitale?

Autor: Razvan Muresan Postat la 12 aprilie 2011 84 afişări

“Am pornit de la zero de multe ori in viata”. Sefa Medicover, Catalina Balan, s-a format in vremurile in care gigantii bancari rasareau in Romania ca sa-si deschida primele unitati. Cat de diferit e sa conduci o retea de clinici private dupa 17 ani in banci?

"Faptul ca ieseam din domeniul bancar si faceam schimbarea pentru un domeniu care imi place foarte mult, dar care este similar si ofera foarte multe oportunitati a fost un vis devenit realitate." De-a lungul interviului, Catalina Balan, numita de trei luni la conducerea Medicover, a folosit de cel putin zece ori cuvantul "oportunitati". Iar preluarea conducerii Medicover de catre un bancher de cariera atrage dupa sine oportunitati, dar si provocari.

Absolventa de Finante-Banci in 1993, Balan a inceput odiseea lucrului in domeniul bancar in urma unui concurs organizat de Bancorex. Sistemul bancar era atunci la inceput, pentru ca sediile bancare se aflau doar in Bucuresti, iar Bancorex era singura unitate care lucra cu valuta. Pe parcursul celor 17 ani de lucru in banci, Balan marturiseste ca a fost un domeniu care i-a oferit multe sanse de a se reinventa. Asa se face ca a trecut apoi prin Banca Anglo-Romana, iar in 1996 s-a mutat la Citibank, care abia intra pe piata romaneasca. Dupa opt ani, Catalina Balan a parasit Romania, din pozitia de branch manager al ABN-AMRO, si a ajuns tocmai la Londra: "Decizia de a pleca a venit exact datorita diferentei de sistem economic in care functionam noi, cei tineri. Desi trecusera ani de la Revolutie, putine lucruri apucasera sa se schimbe". Pe scurt, se invata dupa manuale vechi, iar experienta profesorilor era limitata. Pe seama lipsei de experienta si a nevoii de a intelege cum functioneaza o alta economie, a aplicat la un MBA la London Business School, unde a studiat intre 2001 si 2003.

Dupa doi ani de studii postuniversitare, lucrurile din Romania se vedeau mai bine. "Odata ce ajungi sa lucrezi intr-o piata capitalista matura, iti dai seama cat de greu este sa ai aceste oportunitati profesionale pe care in Romania le aveai inca de la o varsta tanara." Sau, dupa cum explica Balan, evolutia profesionala are loc intr-o alta dimensiune a timpului decat in Romania. Dupa absolvirea MBA-ului, a primit o oferta de la ABN-AMRO din Londra, pe partea de corporate & investment banking, iar in 2007 s-a intors in Romania.

De la inceput, dorinta de a face un master in administrarea afacerilor si nu in domeniul financiar a fost luata tocmai pentru ca voia sa devina un manager bun, nu neaparat in domeniul bancar. "E un mediu in care multi manageri si-au facut ucenicia, un mediu aflat intr-o continua dezvoltare, dar ai mai degraba un rol consultativ si nu poti merge mai departe fata de mandatul clientului." Intoarcerea in tara a fost "fructificarea" acestui masterat prin acceptarea unei pozitii manageriale, cea de director executiv la Bancpost, pe partea de retail banking. Balan a condus 2.500 de angajati, toata reteaua de 300 de sucursale a Bancpost, plus partea din centrala. "Un rol pur managerial si nu unul consultativ sau de analiza."

Iar venirea in Medicover a continuat parcursul in acelasi registru. "Ce mi s-a parut foarte diferit de domeniul bancar a fost independenta de spirit a breslei medicale. Sunt oameni foarte calificati, pentru care principalul instrument de motivare este posibilitatea de dezvoltare profesionala." Fireste, pare diferit pentru un bancher obisnuit sa nu aiba in subordine angajati pentru care ascensiunea profesionala vizeaza si o pozitie manageriala. Dincolo de o expansiune teritoriala, de deschidere de spitale si clinici, Catalina Balan spune ca pentru a fi de succes pe piata serviciilor medicale private trebuie sa vorbesti de o diversificare a serviciilor pe care le oferi si de calitate. Fiind vorba de sanatatea oamenilor, e nevoie de o forta medicala foarte bine pregatita cu dorinta de autodezvoltare permanenta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cum-e-sa-conduci-banci-si-apoi-spitale-8139908
8139908
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.