Compania fără şefi, care face mai mulţi bani pe angajat decât Google, Amazon sau Microsoft

Autor: Dorin Oancea Postat la 26 aprilie 2012 85 afişări

Este vorba de Valve, companie care lucrează de 16 ani în industria jocurilor şi care este responsabilă pentru seriile Half Life, Counter Strike, Team Fortress, Portal, Left 4 Dead sau Day of Defeat. Compania mai administrează şi platforma de distribuţie a jocurlor pe internet Steam, care are circa 30 de milioane de utilizatori şi 1.400 de jocuri la vânzare.

Compania şi-a prezentat pe siteul BoingBoing manualul angajaţilor, care specifică lipsa ierarhiilor în companie. La fel spune si siteul Valve: "Din 1996 lucrăm fără şefi. Imaginaţi-vă lucrând cu colegi super-inteligenţi şi super-talentaţi într-un mediu inovativ, fără şefi, fără middle management, fără birocraţie. Doar tipi motivaţi în cel mai înalt grad, care fac lucruri faine". Echipa companiei numără în jur de 300 de oameni.

Valve a fost înfiinţată de Gabe Nevell, prezentat de acelaşi manual al companiei drept insul cel mai lipsit de veleităţi de lider: "Of all the people at this company who aren't your boss, Gabe is the MOST not your boss, if you get what we're saying."

Şi totuşi, cum merg lucrurile la Valve? Managementul fără manageri presupune, conform manualului, angajarea numai a celor extrem de motivaţi, cărora le este oferită autonomie totală în privinţa proiectului la care lucrează, învăţându-i în acelaşi timp să înţeleagă proiectele valoroase precum şi modul în care ei le pot spori valoarea. Echipele îşi aleg singure liderii, oamenii învaţă din greşeli şi fiecare este responasbil pentru succesul sau eşecul proiectelor.

Toate aceste fraze le pot părea românilor clişee corporatiste, dar, dacă e să ne gândim la imensele succese care sunt Half Life sau Counter Strike, care adună milioane şi milioane de fani, poate că respectivele fraze capătă alte înţelesuri, în funcţie de oamenii care le pun în aplicare.

Pe de altă parte, trebuie spus că Valve este o companie independentă sursele de finanţare externe, fapt care îi permite să abordeze relaxată preblemele de management.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
Google,
Amazon,
Microsoft
/analize/resurse-umane/compania-fara-sefi-care-face-mai-multi-bani-pe-angajat-decat-google-amazon-sau-microsoft-9574359
9574359
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.