Ce tari exotice au ales managerii care au fugit de Romania - cat mai departe

Autor: Ana Raduta Postat la 27 ianuarie 2011 111 afişări

La orice pas vedem romani care ar vrea sa plece si sa lucreze in strainatate. Cei mai multi vor in Vest, acolo de unde pleaca deciziile importante si unde se castiga bani multi. Sunt insa si romani care pleaca in locuri exotice, la care multi nu se gandesc sa ajunga nici macar in vacanta.

Azerbaidjan este o destinatie care pentru o buna parte dintre noi nu reprezinta nici macar o forma bine conturata pe harta. Este interesanta doar in masura in care are exotismul aferent oricarui loc care nu este o destinatie turistica sau un centru financiar cu notorietate. Pentru cei mai multi, pare aproape de neconceput ca ar putea deveni un loc pentru o mutare profesionala, insa pentru Horia Adrian, actualmente CEO al Alpha Cement din Rusia, a fost cea mai buna ocazie pentru a-si consolida cariera. Apetitul pentru destinatiile exotice i s-a deschis probabil cat timp a studiat pentru un MBA in Coreea, unde "experimentasem deja cu succes o schimbare culturala radicala. Asa ca nu am stat pe ganduri inainte de a accepta plecarea, desi era o provocare catre Est si nu catre Vest", spune Horia Adrian.

Revenim la momentul Azerbaidjan. Aici a ajuns dupa trei ani in care a fost directorul de vanzari al Holcim Romania. "Am avut norocul sa descopar o tara fascinanta, cu oameni cu suflet poetic si colegi foarte pasionati de munca lor", povesteste Adrian. Desi diferentele fata de Romania erau mari si avea cu totul alte responsabilitati, Horia Adrian a ramas in Azerbaidjan timp de patru ani pentru a conduce afacerile grupului, iar una dintre cele mai importante realizari ale sale din aceasta perioada a fost faptul ca a reusit sa obtina aprobarea unei investitii majore a grupului Holcim in aceasta tara.

De doua luni s-a mutat in Rusia, o piata la randul ei exotica, intr-o oarecare masura, datorita particularitatilor care o indeparteaza destul de mult de pietele europene. Asta in ciuda dimensiunii sale uriase. Este CEO al Alpha Cement Rusia si conduce o echipa de 2.000 de oameni, de aproape patru ori mai mare decat echipa din Azerbaidjan. Plecarea din Romania in Coreea, mandatul de patru ani in Azerbaidjan si acum mutarea in Rusia au reprezentat schimbari importante in viata si cariera lui Horia Adrian. Au fost puncte esentiale in dezvoltarea carierei sale, pe care le-a bifat usor datorita capacitatii de adaptare. "De fiecare data cand am locuit in alta tara, mi-am propus sa invat limba locala si sa inteleg cat mai multe despre cultura, istoria si oamenii tarii respective. Acomodarea nu a fost dificila, intrucat am ales sa locuiesc in vecinatatea localnicilor si nu in ansambluri rezidentiale destinate strainilor", spune Adrian.

Indiferent de cum au fost resimtite aceste tranzitii, cert este ca bifarea unei experiente internationale in CV este extrem de importanta pentru un manager si cantareste intotdeauna mult in ochii viitorilor angajatori. In plus, este un atu pe care candidatii il au atunci cand isi negociaza salariile. Avantajul este insa discutabil in ochii head-hunterilor, cel putin, in functie de tara in care un manager este transferat. George Butunoiu, spre exemplu, managing partner al companiei de executive search George Butunoiu Ltd., spune ca un mandat intr-o tara exotica nici macar nu ajunge sa se compare cu un mandat intr-o tara din vestul Europei, Statele Unite ale Americii sau Rusia.

"99% dintre managerii romani care ajung pe pozitii importante la firme din strainatate sunt trimisi prin filiala din Romania a firmei respective, dupa ce au lucrat multi ani in firma respectiva, au avut o ascensiune constanta si au confirmat ca sunt compatibili cu modelul corporatist central. Vorbesc aici doar de tarile civilizate, nu de cele exotice, ca Ucraina, Albania, tari africane", spune Butunoiu. Cazurile in care astfel de manageri ajung direct din Romania in aceste tari dezvoltate, pe o pozitie manageriala semnificativa, pe alta filiera decat cea de mai sus sunt rare exceptii. "De pilda, e aproape de neconceput ca o firma occidentala sa caute astfel de manageri in Romania", completeaza head-hunterul.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
angajari,
expati
/analize/resurse-umane/ce-tari-exotice-au-ales-managerii-care-au-fugit-de-romania-cat-mai-departe-7909067
7909067
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.