Cine produce motoare în România şi cât înseamnă asta în economie

Autor: Bogdan Alecu Postat la 17 mai 2012 812 afişări

Alături de producţia efectivă de maşini, producţia de motoare este aproape la fel de importantă, inclusiv în România. Ford a demarat deja producţia lor la Craiova, iar Dacia se pregăteşte să depăşească pragul de 1,3 milioane de propulsoare produse la Piteşti.

Considerate până nu de mult prea mici şi prea zgomotoase pentru automobilele "care se respectă", motoarele în trei cilindri se pregătesc să revoluţioneze industria auto. Care este rolul României în această "revoluţie"? Atât Ford România cât şi Dacia vor pune accent pe astfel de propulsoare, care, datorită noilor tehnologii, sunt la fel de performante ca unele în patru cilindri. Iar clientul va beneficia de taxe mai mici şi un consum mai economic.

Producţia de motoare în România nu este legată strict de autoturisme. S-au produs în trecut motoare diesel sau pe benzină, care au echipat fie automobilele Aro sau camioanele Roman. De când Renault a venit la Dacia, a demarat şi producţia de motoare de generaţie mai nouă. Printre primele a fost dieselul aspirat de 1,9 litri, care se regăsea pe Solenza şi celebra Dacie Papuc, după care motoarele pe benzină de 1,4 şi 1,6 litri cu opt supape pe cilindru - ce-i drept, motoare de generaţie mai veche, cele mai noi cu patru supape pe cilindru. În total, între 2007 şi aprilie 2012 Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia a produs aproape 1,3 milioane de motoare pe benzină, de 1,4 şi 1,6 litri, dintre care jumătate au mers către uzina Dacia şi cealaltă jumătate au luat drumul exportului către alte fabrici ale Renault la nivel mondial.

Odată cu înăsprirea legislaţiilor ţărilor vest-europene şi sancţionarea tot mai drastică a motoarelor mari, constructorii auto au decis să investească în proiectarea de motoare tot mai mici şi mai economice. Aşa că, Renault a decis să lanseze în producţie un nou motor. "Motorul TCe 90 este un motor turbo, pe benzină, în trei cilindri, care dezvoltă 90 CP şi care va fi produs la Piteşti pentru a completa oferta actuală de motoare pe benzină", spun oficialii Dacia. Cu toate că aceştia nu au confirmat, noul motor va fi produs special pentru viitoarele modele Sandero facelift dar şi viitorul Logan 2 care va intra în producţie în luna decembrie a acestui an. Cu o lună înainte de intrarea în producţie a monovolumului B-Max la Craiova, Ford a demarat producţia în Bănie şi la motorul EcoBoost de 1,0 litri, în trei cilindri, supraalimentat, care va echipa nu doar maşina de familie, ci va merge şi la export pentru a echipa şi Focus, C-Max şi pe viitor chiar Mondeo.

Ford Europa a finalizat cu şase luni mai devreme investiţiile de 675 mil. euro în cadrul uzinei de la Craiova şi a demarat producţia motorului Ecoboost, ultimul pas înaintea demarării producţiei monovolumului B-Max luna viitoare. "Suma de 675 mil. euro ce reprezintă valoarea investiţiei de aici a fost deja cheltuită în totalitate. Producţia motorului a început deja iar luna viitoare vom începe producţia de serie pentru B-Max. Totul este gata, implicit şi investiţia", a spus Jan Gijsen, preşedintele Ford România şi executivul Ford direct responsabil de uzina auto de la Craiova.

În condiţiile în care la nivel european se anunţă o nouă recesiune iar constructorii auto reduc producţia de maşini sau chiar închid pentru anumite perioade de timp uzine, la Craiova Ford lansează noi modele în producţie şi angajează personal suplimentar. "Atunci când am început aici, obiectivul a fost să construim o uzină de la zero şi asta am făcut. Este o uzină nouă, o uzină care creşte şi este locul cel mai bun în care poţi fi astăzi chiar şi în situaţia economică actuală. Suntem aici într-o situaţie complet diferită faţă de alte uzine auto din Europa de Vest", a spus Gijsen. Ford a demarat oficial la începutul acestei luni producţia de motoare la Craiova, în urma unei investiţii de 180 mil. euro. Motorul EcoBoost de 1,0 litri, în trei cilindri, supraalimentat, este disponibil în două variante de putere de 100 şi 125 CP.

Capacitatea instalată a uzinei de motoare este de 350.000 de unităţi, mai mare decât cea programată iniţial, de 300.000. În ceea ce priveşte producţia efectivă, aceasta va fi de 30.000 în acest an,cu un singur schimb de producţie, în care vor lucra 400 de angajaţi ai uzinei, pentru ca anul viitor să urce întâi la două schimburi şi ulterior la trei pentru a se atinge o producţie de peste 150.000 de motoare.

Astfel, Ford finalizează investiţia cu şase luni mai devreme decât ultimul termen stabilit, dar şi cu şase luni mai târziu faţă de planurile iniţiale.

Până în 2015 Ford va produce 800.000 de motoare Ecoboost de 1,0 litri în România şi Germania. "Cât vom produce în fiecare dintre cele două, este greu de estimat în momentul de faţă. De asemenea, noi vom exporta motoare şi în afara Europei" a spus preşedintele Ford România, menţionând că ambele uzine au aceeaşi capacitate de producţie, dar distribuţia va fi programată în fiecare trimestru, în funcţie de vânzările modelelor. Mai mult, potrivit oficialilor Ford, motorul produs la Craiova va fi exportat şi în afara Europei.

În ce priveşte numărul salariaţilor, Ford a demarat un program de recrutare de 500 de noi angajaţi la uzină, odată cu anunţul demarării producţiei lui B-Max luna viitoare. Pe de altă parte, 250 de angajaţi vor fi "stimulaţi" cu salarii compensatorii să plece din companie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
productie,
automobile,
motoare,
masini,
renault,
ford
/analize/industrie/cine-produce-motoare-in-romania-si-cat-inseamna-asta-in-economie-9637719
9637719
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.