Barbut, dreptatea si fabricile

Autor: Neferu Postat la 21 aprilie 2011 55 afişări

Ministrul justitiei i-a dat dreptate. Afacerile i-au crescut. Acum pregateste doua noi fabrici, exportul pe doua noi piete si o alta campanie de marketing. Adezivii si mortarele lui Barbut vor sa prinda orice procent de revenire a pietei de constructii.

In luna martie, Marcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale de constructii AdePlast Oradea, a adresat o scrisoare deschisa principalelor institutii publice, in care isi exprima nemultumirea fata de practicile judiciare deficitare din Romania, iar lumina reflectoarelor a cazut, intr-un mod pozitiv, asupra sa. Ministerul Justitiei i-a dat dreptate, aratand ca intr-adevar exista o practica judiciara neunitara in Romania, iar procedurile penale din mediul economic au o durata prea mare. Asta nu i-a rezolvat nemultumirile omului de afaceri. Asa ca isi vede mai departe de treburile lui, care nu vor sa auda de criza: anul trecut afacerile i-au crescut cu 11,5%, la 126,7 milioane de lei (aproximativ 30 milioane de euro), iar in primele doua luni ale anului, AdePlast a inregistrat o crestere de circa 25% a vanzarilor comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cum si alti producatori din piata pe care activeaza Marcel Barbut au anuntat avansul afacerilor in primele luni ale acestui an, intrebarea care se pune este daca si-a revenit cu adevarat piata materialelor de constructii, dupa ce anul trecut a consemnat un declin de 15-20%? "Daca mai multi jucatori au anuntat avans, inseamna ca exista o crestere reala in piata. Mai exista si o serie de firme care au intrat in insolventa pe fondul crizei, astfel ca se poate vorbi mai mult de o redistribuire a vanzarilor. Poate fi o usoara crestere, dar nu atat de mare. Daca fratele mai mare s-a ingrasat un pic, mai lasa fratilor mai mici o haina, pe care ei o iau cu placere, cu alte cuvinte, are loc o redistribuire: cantitatea pe care o avea se reimparte la ceilalti jucatori", apreciaza Marcel Barbut.

Planurile lui Barbut merg insa mai departe de revenirea pietei romanesti de constructii: pentru 2011 obiectivul principal al companiei oradene este intrarea pe pietele din Ucraina si din Bulgaria, dupa ce a ajuns deja in Liban: "Am purtat deja discutii pentru Ucraina, unul dintre angajatii nostri a fost acolo, iar acum suntem in stadiul de negocieri". In ceea ce priveste piata libaneza, un pas important fost facut in martie, cand AdePlast a livrat 80 de tone de produse speciale "albe", destinate lucrarilor cu marmura si granit, prin intermediul diviziei AdePlast Orient, deschisa la Beirut. "Pentru Liban am primit comenzi de produse albe, care sunt cu circa 30% mai scumpe decat alte produse. Divizia e deschisa prin intermediul unui roman care face business acolo si ne-a cerut acceptul sa infiinteze o firma care sa poarte numele AdePlast.

Si anul trecut am avut comenzi, dar sporadice si mici, intr-un ritm de un tir pe luna", spune proprietarul AdePlast. Si in Bulgaria a ajuns compania, insa tot sporadic: "Am trimis anul trecut si la sud de Dunare, dar accidental, nu mai mult de 5 camioane, si asta in conditiile in care AdePlast a vandut anul trecut peste 13.000 de camioane in total, adica vreo 262.000 de tone". Planul de dezvoltare a segmentului de export vizeaza asadar transformarea comenzilor sporadice in piete de desfacere stabile. Momentan, cele mai importante piete de export ale producatorului sunt Ungaria si Moldova. Anul trecut exporturile au contribuit cu circa 10% la cifra de afaceri, insa in 2011 Barbut vrea sa dubleze aceasta pondere. Se fereste insa sa spuna la cat se ridica piata mortarelor din Romania: "N-as vrea sa spun ceva care sa fie intors pe toate partile de concurenta mea".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
constructii,
Barbut,
constructii,
revenire,
piata
/analize/industrie/barbut-dreptatea-si-fabricile-8177104
8177104
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.