Pretul, stapanul nostru

Postat la 06 ianuarie 2010 27 afişări

Pretul continua sa fie cel mai discutat aspecat cand vine vorba de segmentul rezidential, in ciuda faptului ca programul “Prima casa” a stabilizat relativ fluctuatiile. In rest, ca si pentru restul economiei, 2010 pare destul de incert pentru segmentul rezidential.

"Pe cine mai intereseaza sa-si ia o casa acum? Oamenii au probleme mult mai mari", comenta recent un broker de vanzari de apartamente, intrebat fiind cum arata acum portretul cumparatorului unei locuinte. Altii, in schimb, spuneau ca numarul celor care incearca sa profite din actuala situatie economica nu este neglijabil: scaderea preturilor i-a determinat pe multi sa faca un upgrade, vanzandu-si locuinta veche si achizitionand una nou construita sau, avand in vedere ca acestea din urma par a fi in continuare prea scumpe, una veche.

Pretul ramane in continuare cel mai important factor de decizie, alaturi insa de faptul ca actualii cumparatori nu mai achizitioneaza decat foarte rar locuinte care nu se afla macar intr-un stadiu avansat de constructie. "99% din potentialii cumparatori vor sa fie gata, indiferent daca vor sa cumpere o locuinta noua sau una veche. Vor sa puna mana pe parchet sa vada daca e umflat. Cu greu am reusit sa convingem cativa sa cumpere locuinte care nu sunt finalizate, si asta doar dupa ce au mers si au vazut ca santierul exista si se lucreaza", creioneaza Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, portretul cumparatorului pe timp de criza.

Compania imobiliara, care are la intermediere cel mai mai mare portofoliu de apartamente, atat noi, cat si vechi, a vandut in ultimele patru luni in special locuinte construite inainte de boom-ul imobiliar, principala explicatie fiind data de pretul acestora, mai redus decat al locuintelor noi. Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti s-au intors la nivelul de acum trei ani, adica la 1.163 de euro pe metru patrat, dupa un varf de 1.809 euro/mp atins in vara anului trecut, potrivit indexului imobiliar calculat de Colliers International.

In acelasi timp, preturile apartamentelor noi au revenit la nivelul din toamna lui 2007, desi Colliers publica aceeasi valoare de cateva luni (1.647 de euro pe metru patrat construit, inclusiv terase, TVA inclusa). "Acum se vand doar extremele: ori un amplasament de exceptie, ori o oferta de pret exceptionala - adica mica", spune Andrei Sandu, director general al companiei imobiliare MediaCity. Iar loc de scaderi ar fi in continuare, in privinta apartamentelor noi, considera Valentin Ilie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/pretul-stapanul-nostru-5275251
5275251
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.