Avocatii, dincolo de imobiliare

Postat la 10 februarie 2009 40 afişări

Odata cu incetinirea afacerilor din real estate, avocatura trebuie sa schimbe directia catre alte arii de expertiza. Ce practici devin astazi profitabile si cum reactioneaza casele de avocatura la noile reguli ale jocului?

 

Dupa ce piata avocaturii de business din Romania a cunoscut un adevarat boom in ultimii patru-cinci ani, cu cresteri anuale de 30%-50%, pana la o valoare estimata la 250 de milioane de euro, actualele perspective de dezvoltare depind de cateva arii de expertiza putin bagate in seama, in conditiile in care profiturile adevarate erau obtinute din real estate, un segment vedeta secat astazi de lichiditati si blocat de prabusirea preturilor. Fara principalul lor “motor de facturare”, marile case de avocatura trebuie sa reactioneze foarte rapid la semnalele pietei: daca litigiile, dreptul muncii sau achizitiile publice cresc, atunci asta trebuie sa ofere si firmele.

 

Chiar si asa, cu prioritatea imediata pe dezvoltarea noilor practici, unde exista o cerere de servicii in crestere, casele de avocatura privesc timid spre segmentul imobiliar, in asteptarea semnalelor pozitive ale unei eventuale reveniri timpurii.

 

Florian Nitu, managing partner al Popovici Nitu & Asociatii, spune ca afacerile imobiliare opereaza o corectie fireasca, ce va duce la profesionalizarea si institutionalizarea pietei. “Sigur ca poate pentru cateva luni sau chiar un an viteza de circulatie a fondurilor va fi foarte redusa, dar vor fi si in continuare proiecte interesante, iar profesionistii din real estate vor castiga din asta.”

 

Pana la jumatatea lui 2008, imobiliarele reprezentau chiar si 30% din afacerile unor case de avocatura locale. Acum, cele mai multe firme trebuie sa umple locul lasat descoperit de putinele tranzactii sau finantari de proiecte imobiliare cu practici aflate, nu demult, departe de lumina reflectoarelor - adica exact acolo unde se muta azi proiectele de real estate.

 

Explicatia oferita de Florian Nitu este simpla: “daca ne uitam strict la volume, activitatea noastra in zona de real estate a crescut semnificativ in ultimele luni, insa vizeaza proiecte fara o prea mare vizibilitate. Achizitia de active sau portofolii, dar si dezvoltarile de proiecte au fost mereu pe primele pagini. Insa despre renegocierea contractelor, restructurarea datoriei sau chiar inchiderea unor proiecte clientii nu sunt la fel de deschisi sa vorbeasca”. Deci dosare pe real estate mai exista, pentru unele firme, insa nu sunt atat de “fericite” pentru client sau economie.

 

Si aici parerile sunt impartite. Gabriel Biris, managing partner al casei Biris Goran, spune ca piata imobiliara, in ansamblul ei, este foarte serios afectata de criza financiara. “Problema nu este atat scaderea preturilor, ci mai ales lipsa acuta a finantarilor. Pentru ca piata sa inceapa sa se miste este necesara atat o crestere a lichiditatii in piata, cat si o reasezare a preturilor proprietatilor, ce ar face posibila finantarea.”

 

De asemenea, el subliniaza si o noua tendinta in tranzactiile imobiliare. “Daca pana acum investitorul achizitiona tere­nul si il dezvolta, acum asistam la din ce in ce mai multe asocieri intre proprietarii de teren si dezvoltatori cu experienta si cu capital. Acest lucru se intampla in principal pentru ca bancile nu mai finanteaza in acest moment achizitia de terenuri si solicita fonduri proprii consistente la finantarea constructiei.”

 

Nu este un secret pentru nimeni ca in piata sunt in derulare foarte putine tranzactii imobiliare, dar dificultatea nu vine doar din volum. Asa cum observa Razvan Gheorghiu-Testa, partener coordonator al departamentului de real estate al Tuca Zbarcea & Asociatii, “exista proiecte aflate in lucru, dar durata de finalizare s-a modificat simtitor: se negociaza mai intens, cumparatorii au devenit mai exigenti si se pun tot mai multe conditii”.

 

Un prim pas pentru deblocarea pietei il reprezinta asigurarea accesului la finantare, atat al populatiei, cat si al investitorilor si dezvoltatorilor imobiliari. Insa in cazul ultimilor, spune Gheorghiu-Testa, pot exista mai multe probleme. “Spre exemplu, avand in vedere ca deciziile privind anularea sau punerea in asteptare a investitiilor din regiune au fost luate la nivel de board, momentul la care se va da unda verde proiectelor din Romania depinde in mod direct de evolutia pietei la nivel macro. Iar aici s-ar putea sa mai avem de asteptat.” Cat? Nimeni nu stie. Dar mai sunt si alti factori decisivi pentru reluarea tranzactiilor, iar acestia sunt factori interni. In primul rand, “pretul corect”: in conditiile in care nu se va gasi un pret de echilibru si se vor cauta si in continuare profituri imediate, apare o alta problema. Altfel spus, cand vanzatorul va intelege ca valoarea reala din momentul acesta este cu 30% mai mica decat anul trecut, dar suma obtinuta ii va permite sa cumpere alta proprietate, sau sa faca alta investitie, si ea mai ieftina cu 30%, piata are sanse de dezghetare.

Aflati in continuare cum se va resimti impactul crizei asupra afacerilor firmelor locale de avocatura

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/avocatii-dincolo-de-imobiliare-3892353
3892353
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.