Dupa Lukoil, Constantin Tampiza se viseaza viticultor

Postat la 28 iunie 2010 381 afişări

Dupa opt ani de implicare in operatiunile zilnice ale Lukoil Romania, Constantin Tampiza va prelua pozitia de presedinte al tuturor operatiunilor companiei ruse pe plan local, care au derulat anul trecut afaceri de peste 2 miliarde de euro. In paralel, are si planuri antreprenoriale, in agricultura.

"Pare mai usor, dar de fapt e mult mai greu ce voi face de acum incolo." Presedintele Lukoil Romania, Constantin Tampiza, implineste anul acesta 63 de ani. Nu planuia neaparat sa se retraga din conducerea operationala a Lukoil Romania, dar mai putina implicare in detalii este ceea ce i s-a oferit in urma cu doua saptamani, in cursul unei vizite la Moscova: "Chiar daca cele doua impreuna (reteaua de retail si rafinaria Petrotel) sunt o raspundere mai mare, partea de strategie este mai potrivita cu varsta mea; ma voi ocupa de fluxurile dintre cele doua companii, care lucreaza independent pe piata, dar si de coordonarea de ansamblu a celor doua entitati".

Lukoil Romania si rafinaria Petrotel Lukoil sunt doua dintre cele mai mari companii din Romania dupa cifra de afaceri; in 2009, Lukoil Romania - care concentreaza activitatea de retail a companiei - a avut venituri de 1,1 miliarde de euro, iar rafinaria Petrotel Lukoil a avut afaceri de 1,2 miliarde de euro. Afacerile au scazut fata de 2008 - cand Lukoil Romania a raportat afaceri de 1,25 miliarde de euro, iar Petrotel Lukoil a ajuns la 1,3 miliarde de euro.

Numirea unei singure persoane care sa conduca cele doua afaceri - care au avut intotdeauna executivi diferiti - nu este un pas pentru unificarea celor doua afaceri. Cel putin deocamdata, Petrotel Lukoil si Lukoil Romania vor actiona independent pe piata. Constantin Tampiza spune ca rafinaria va avea acelasi director ca si pana acum, iar, in locul sau, la conducerea Lukoil Romania va veni Maxim Khitrov, executiv cu o experienta de peste 15 ani in sectoarele financiar-economic si management in domeniul industriei petroliere din Rusia. Khitrov a detinut, anterior numirii la conducerea Lukoil Romania, pozitia de director prim-adjunct al sefului Lukoil Severo-Zapadnefteproduct, iar de la venirea sa in Romania ii va raporta direct lui Constantin Tampiza.

Dincolo de coordonarea activitatilor Lukoil pe plan local, Tampiza se va implica in proiecte comune pentru cele doua entitati, unul dintre ele fiind deja demarat: "nca nu putem da detalii, dar vom face publice in curand noile proiecte", spune Tampiza. Ca reprezentant al presedintelul Lukoil in Romania, Constantin Tampiza se va implica mai mult in strategie, dar si in dezvoltarea celor doua companii.

Pentru reteaua de retail, Tampiza spune ca exista un proiect de extindere a acesteia cu 50 de benzinarii (care sa se alature retelei actuale de 310 benzinarii), pe masura ce vor fi construite noi autostrazi: "Am misiunea sa ii prezint presedintelui Lukoil, Vagit Alekperov, o viziune de mai lunga durata pentru Romania. I-am explicat ca retelele rutiere se vor dezvolta si in perspectiva Lukoil se va putea extinde cu inca 50 de benzinarii pe aceste artere.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
Constantin Tampiza,
Lukoil Romania
/analize/energie/dupa-lukoil-constantin-tampiza-se-viseaza-viticultor-6446804
6446804
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.