De ce se va scumpi zaharul

Postat la 08 martie 2010 194 afişări

Pretul zaharului brut la bursele internationale a ajuns la un maxim istoric, iar costurile de rafinare ale fabricilor romanesti cresc galopant. Ce sanse mai au fabricile romanesti sa supravietuiasca, asediate de importuri mai ieftine?

La prima vedere, titlul si primul paragraf s-ar putea contrazice: unul se refera la cresteri de pret, iar celalalt la concurenta unor produse mai ieftine. Nu e nicio greseala. Pretul la zahar are toate sansele sa creasca, pentru ca pretul de bursa al zaharului nerafinat este mare, sustine Ioan Armenean, director general al fabricii Zaharul Ludus.

Un pret mai mare al materiei prime - melasa sau zaharul brut - ce se prelucreaza in fabricile din tara se va transfera la raft, in pretul final. Pe de alta parte insa, fabricile europene pot invada piata cu produse mai ieftine decat zaharul produs local, astfel incat fabricile autohtone sunt prinse de cele doua constrangeri de pret ca intr-o menghina. "Incepand din acest an nu mai avem nicio facilitate pentru a cumpara zahar brut din Brazilia, rafinariile fiind nevoite sa cumpere la pretul pietei zahar din tarile APC (Africa, Pacific, Caraibe)", declara directorul general al Zaharul Ludus, companie ce si-a dublat cifra de afaceri in prima jumatate a anului trecut, fata de perioada corespunzatoare a anului 2008, ajungand la 9,7 milioane de euro si un profit de 800.000 de euro.

De ce s-a produs aceasta schimbare? In urma ultimelor decizii ale Uniunii Europene, procesatorii trebuie sa negocieze in nume propriu contractele, iar rafinatorii romani nu au relatii comerciale de durata stabilite cu marii producatori de zahar. }arile din zona ACP sunt in majoritate foste colonii britanice, cu firme ce detin de zeci sau chiar sute de ani culturi. In fata lor, reprezentantii procesatorilor romani au putine sanse de negociere. "In urma acestei schimbari, rafinatorii romani au contractat licente doar pentru 100.000 de tone zahar brut, fata de 330.000 de tone, cat negociasera anul trecut", a declarat Emilian Dobrescu, reprezentantul Agrana in Romania, cea mai mare companie de profil de pe piata locala, cu o cifra de afaceri de 163 de milioane de euro in 2008.

Rezultatul faptului ca au fost contractate volume mai mici e clar: cele sase fabrici de zahar din Romania vor avea mai putin de lucru. Motivul pentru care procesatorii autohtoni au contractat pentru 2010 licente pentru o cantitate de trei ori mai mica decat anul trecut este pretul mare al tonei de zahar brut pe piata mondiala, care a ajuns chiar si la 600 de euro pe tona. "Pretul zaharului a ajuns la un maxim istoric, dar este un fenomen ciclic, influentat de mai multi factori", explica Dragos Dima, consultant in domeniul agriculturii. Conteaza cat de performante au fost culturile - daca recolta e slaba, preturile urca. E important si de cat de mult zahar are nevoie pentru consumul intern tara producatoare, care vinde doar ce ii prisoseste, dar un rol important il joaca si speculatorii - care pot fi interesati sa faca stocuri mari in speranta unor castiguri ulterioare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FMCG,
comert,
zahar,
pret,
scumpire
/analize/comert/de-ce-se-va-scumpi-zaharul-5722320
5722320
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.