Cel mai greu an pentru farma

Postat la 15 februarie 2010 71 afişări

Cele mai graitoare cifre ale bilantului anual al Cegedim, companie de cercetare a pietei farmaceutice, au in fata semnul minus - de inteles, daca ne gandim la pasii inapoi pe care i-a facut acest sector.

Scaderea in volum a pietei farmaceutice cu 9,1% anul trecut, evidentiata de bilantul prezentat saptamana trecuta de Cegedim, nu indica vreo stare mai buna de sanatate a populatiei, ci faptul ca in unele cazuri, pacientii au fost nevoiti sa renunte la o parte din medicamentele cu care se tratau. Faptul ca numarul zilelor de tratament a stagnat (o scadere neglijabila de 0,3% in total) indica faptul ca nevoia de tratament este la fel de mare, doar ca satisfacerea ei depinde de capacitatea farmaciilor de a sustine eliberarea de medicamente. "Stagnarea in numar de zile de tratament, raportata la scaderea in volum a pietei, inseamna ca unitatile care au eliberat medicamente, desi mai putine, au avut un numar mai mare de zile de tratament. Cu alte cuvinte, tratamentele afectiunilor acute au avut de suferit, in timp ce tratamentele afectiunilor cronice s-au conservat", explica Petru Craciun, directorul general al Cegedim.

In valoare (in euro), piata farmaceutica a scazut anul trecut cu 1,7%, dupa ani la rand de crestere. Faptul ca scaderea n-a fost mai mare se explica prin rezultatele ceva mai bune ale vanzarilor de medicamente Rx (eliberate pe baza de reteta). In ultimele cinci trimestre, dupa o usoara crestere a Rx-urilor, ca urmare a actualizarii preturilor la medicamente de la inceputul anului trecut, toate segmentele au intrat insa intr-un declin care se anunta sa continue si in 2010. Consumul de medicamente OTC (care se elibereaza fara prescriptie medicala) si cel din spitale au avut parte de scaderile cele mai accentuate.

Diminuarea vanzarilor de medicamente fara reteta se explica prin puterea mai redusa de cumparare, ca efect al crizei. De cealalta parte, scaderile din spitale nu sunt normale, dar nici surprinzatoare daca e sa privim la situatia spitalelor. "Nu sunt o raritate cazurile cand pacientul internat in spital este trimis sa-si cumpere medicamente din farmacii", explica Petru Craciun. In plus, neavand bani, unii dintre pacienti au incercat sa isi procure pe baza de retete compensate sau gratuite medicamente pe care altadata le plateau. In situatia in care farmaciile isi primesc banii pe medicamentele eliberate pe baza de reteta abia dupa sase luni, problema se complica si mai mult.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
Cegedim,
vanzari
/analize/comert/cel-mai-greu-an-pentru-farma-5505759
5505759
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.