Zece milioane de certificate verzi în 2013

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 31 martie 2013 17 afişări

Valoarea sprijinului prin certificate verzi acordat producătorilor de energie din surse regenerabile ar putea creşte cu 83% în acest an, la 588 mil. euro, ca urmare a majorării producţiei şi a ponderii tot mai ridicate în consumul naţional a energiei din surse alternative.

"În acest an, Transelectrica ar putea emite în jur de 10 milioane de certificate verzi, dublu faţă de anul trecut", a declarat directorul general adjunct al companiei de stat Transelectrica, Octavian Lohan. Suma va fi încasată de la consumatorii finali prin facturi. În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.

Transelectrica, deţinută de stat, este compania care operează sistemul energetic naţional. Producătorii de energie regenerabilă au nevoie, pentru conectarea instalaţiilor la reţeaua naţională, de acceptul Transelectrica.

Statul sprijină producţia de energie regenerbilă printr-o schemă de ajutor de stat, prin sistemul de certificate verzi. Fiecare producător de energie verde primeşte gratuit un număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce. Furnizorii, care cumpără energie de la producători, sunt obligaţi prin lege să achiziţioneze certificatele verzi, pentru a atinge anumite cote anuale ca o parte din energia pe care o vând clienţilor să provină din surse alternative. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin facturile emise consumatorilor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/zece-milioane-de-certificate-verzi-in-2013-10701708
10701708
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.