WikiLeaks: SUA considera ca multi dintre detinutii de la Guantanamo nu reprezinta un risc terorist

Postat la 25 aprilie 2011 12 afişări

Statele Unite considera ca multi dintre detinutii de la Guantanamo sunt nevinovati sau nu prezinta un risc terorist real, conform unui nou set de documente secrete dezvaluit de site-ul WikiLeaks si publicat de mai multe ziare americane si europene.

Documentele contin analize referitoare la toate cele 780 de persoane care au fost incarcerate in decursul timpului la Guantanamo Bay, precizeaza BBC News Online. Dintre acestia, circa 220 au fost considerati teroristi periculosi, insa 150 au fost afgani sau pakistanezi fara legatura cu terorismul, in timp ce alti 380 de detinuti s-au dovedit a fi simpli executanti de rang inferior. In prezent, la baza americana de la Guantanamo se mai afla 180 de detinuti. Documentele obtinute de WikiLeaks detaliaza si o serie de comploturi impotriva unor tinte britanice si americane, dezvaluite de detinuti in timpul interogatoriilor. Printre acestea, se numara si marturii privind existenta unei arme nucleare ascunse in Europa, care ar urma sa fie detonata in cazul capturarii liderului al-Qaida, Osama ben Laden, dar si planuri de contaminare cu cianura a sistemelor de ventilatie ale unor cladiri publice din SUA sau de recrutare a unor angajati de la aeroportul londonez Heathrow.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/wikileaks-sua-considera-ca-multi-dintre-detinutii-de-la-guantanamo-nu-reprezinta-un-risc-terorist-8188807
8188807
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.