Volksbank vrea sa vanda si filiala din Romania, dupa ce a vandut restul afacerilor din Est catre Sberbank

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 iulie 2011 45 afişări

Grupul bancar austriac Oesterreichische Volksbanken AG vrea sa-si vanda si operatiunile din Romania, dupa ce banca ruseasca Sberbank a cumparat celelalte filiale din Europa de Est ale grupului, a declarat directorul executiv Gerard Wenzel.

"Ar fi aproape fara sens sa pastram o singura unitate din Europa de Est, dupa ce am vandut restul unitatilor", a declarat Wenzel, citat de Bloomberg.

Volksbank Romania avea la sfarsitul anului trecut active de 4,8 miliarde de euro, fiind de departe cea mai mare dintre unitatile Volksbank International (VBI), divizia Volksbanken care reuneste toate afacerile din Europa de Est. Tot Volksbank Romania a avut insa si cele mai mari pierderi - 31,4 milioane de euro. VBI a raportat o pierdere de 22,4 milioane de euro in 2010, comparativ cu un profit net de 33,3 milioane de euro cu un an in urma.

Celelalte unitati, pentru care Volksbanken si ceilalti actionari ai VBI au semnat joi acordul de vanzare catre Sberbank Rossii, cea mai mare banca din Rusia, sunt in Ungaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Serbia si Bosnia.

Oesterreichische Volksbanken a ratat testul de soliditate financiara organizat de Autoritatea Bancara Europeana, situandu-se printre cele 8 banci europene (dintr-un total de 90) care trebuie sa-si suplimenteze capitalul pentru a fi pregatita in eventualitatea unui scenariu negativ de evolutie a economiei in zona euro.

Conform rezultatelor testului comunicate vineri de Autoritatea Bancara Europeana, intr-un astfel de scenariu, grupul austriac ar ajunge pana la finele anului viitor la o rata de adecvare a capitalului de 4,5%, sub nivelul minim admis de 5%, ceea ce inseamna ca banca trebuie sa faca rost de capital suplimentar de 160 de milioane de euro.

Oesterreichische Volksbanken AG a ajuns, joi, la un acord cu Sberbank asupra termenilor principali ai vanzarii Volksbank International, urmand ca tranzactia sa se incheie pana la finele anului curent. "Din perimetrul tranzactiei va fi exclusa filiala din Romania", precizeaza Sberbank.

Strategia bancii rusesti prevede ca pana in 2014, circa 5% din profit sa fie generat de activele din strainatate (banca are birouri in Germania, India si China, insa in afara Rusiei are afaceri doar in Ucraina, Belarus si Kazahstan). "Europa de Est e nr. 1 si ne intereseaza foarte mult", spunea in urma cu cateva luni Gherman Gref, seful Sberbank Rossii, dand ca exemplu de piete atractive Polonia si Turcia.

Agentia Reuters, citand surse bancare apropiate tranzactiei, transmite ca pretul de vanzare pentru VBI ar fi de 590 de milioane de euro pentru pachetul de 51% scos la vanzare de austrieci, inferior sumei de 700-750 milioane de euro de care se vorbea luna trecuta, cu precizarea insa ca este vorba de un acord preliminar si ca suma finala va putea fi modificata. Surse apropiate de unul dintre consultantii Sberbank in tranzactie (JP Morgan Chase si Societe Generale) au declarat pentru Kommersant ca ar fi vorba de o suma cuprinsa intre 670 si 760 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/volksbank-vrea-sa-vanda-si-filiala-din-romania-dupa-ce-a-vandut-restul-afacerilor-din-est-catre-sberbank-8500533
8500533
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.