Vladimir Putin a transformat Rusia într-un stat paria în urma declanşării razboiului din Ucraina. Analiştii sunt de părere că onoarea Rusiei nu va fi spălată până când Putin nu va părăsi Kremlinul

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 22 aprilie 2022 51 afişări

Vladimir Putin a transformat Rusia într-un stat paria în urma declanşării razboiului din Ucraina. Analiştii sunt de părere că onoarea Rusiei nu va fi spălată până când Putin nu va părăsi Kremlinul

Preşedintele rus Vladimir Putin se confruntă cu o animozitate crescândă atât în ​​străinătate, cât şi în ţară, pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de împlinirea a două luni întregi, scrie Business Insider.

Experţii citează eşecurile strategiei, pierderile tot mai mari din armată şi consecinţele economice grave ale sancţiunilor occidentale - de toate acestea fiind vinovat aproape în totalitate preşedintele Vladimir Putin - ca dovezi care certifică viitorul sumbru al Rusiei.

„Este extrem de rău ceea ce face Putin ţării sale, economiei şi poziţiei sale în lume”, a declarat Robert English, profesor la Universitatea din California de Sud, specializat în studiul Rusiei, Uniunii Sovietice şi Europei de Est.

În timp ce Putin continuă să prezinte situaţia cu un ton încrezător - fluturând cu mâna adevăratul cost al sancţiunilor occidentale şi respingând consecinţele politice ale războiului - se spune că unele persoane din poziţiile cheie ale Kremlinului încep să îşi piardă încrederea în persoana preşedintelui.

Prof. English susţine că oligarhii ruşi au motive întemeiate să se îndoiască de strategia liderului rus. El a declarat că incursiunea lui Putin în Ucraina s-a dovedit deja mai costisitoare pentru Rusia decât războiul de aproape 10 ani al Uniunii Sovietice în Afganistan în anii 1980.

„URSS a pierdut peste 15.000 de soldaţi în Afganistan într-un deceniu de lupte”, a declarat English. „Situaţia respectivă a fost suficient de gravă pentru a fi considerată o „rană sângerândă”, a adăugat el. „Putin a pierdut aproape acelaşi număr de oameni într-o lună – nu într-un an, cu atât mai puţin în 10 ani – ci într-o singură lună.”

Moscova a recunoscut la sfârşitul lunii martie – cea mai recentă actualizare a datelor oficiale – că 1.351 de soldaţi au fost ucişi şi alţi 3.825 au fost răniţi în invazie. Estimările NATO apropie numărul probabil de morţi la 15.000, în timp ce Ucraina spune că a ucis aproape 20.000 de soldaţi ruşi.

Ruşii obişnuiţi încep să simtă impactul economic al sancţiunilor occidentale. Putin a recunoscut că sancţiunile au început să deranjeze industria energetică a ţării, dar a susţinut public că economia Rusiei nu a fost subminată ca urmare.

Şeful Băncii Centrale a Rusiei a avertizat însă că impactul total al sancţiunilor nu s-a simţit încă, iar primarul Moscovei a declarat în această săptămână că 200.000 de locuitori şi-ar putea pierde locurile de muncă, dacă companiile occidentale se retrag în masă din ţară.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a estimat luna trecută că produsul intern brut al Rusiei se va micşora cu 10% în acest an.

Chiar dacă Rusia îşi reajustează strategia militară, concentrându-şi atacurile asupra estului Ucrainei ca parte a „noii faze” a războiului, prof. English e de părere că prejudiciul adus poziţiei internaţionale şi interne a Rusiei a fost deja făcut.

„Rusia va fi un stat paria în ochii multor oameni pentru totdeauna – mai ales pentru următorul deceniu”, a declarat prof. English. „Onoarea Rusiei nu va fi spalată până când Putin nu va părăsi Kremlinul; Rusia nu va putea să o ia de la început decât fără Putin”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.