Virgil Popescu: Guvernul a discutat înfiinţarea unei companii de tranzacţionare a energiei

Autor: Dorin Oancea Postat la 02 septembrie 2022 41 afişări

Guvernul a discutat înfiinţarea unei companii de tranzacţionare a energiei, a declarat vineri ministrul Energiei Virgil Popescu. Ministrul a precizat, în contextul disputelor legate de ANRE, că ordonanţa de plafonare a preţurilor respectă dreptul european.

Virgil Popescu: Guvernul a discutat înfiinţarea unei companii de tranzacţionare a energiei

„Modelul de impozitare al producătorilor nu este investat de noi, ne-am inspirat foarte mult din proiectul colegilor din Grecia, proiect care a fost prezentat la Comisia Europeană... Vorbim de lucruri care există, care au fost aprobate”, a declarat ministrul, care spune că va prezenta măsura la următarea reuniune a miniştrilor energiei din UE. „Piaţa a fost preturbată, au fost tranzacţii succesive pentru a creşte artificial preţul la energie”, iar această ordonanţă taxează acest lucru şi ANRE are pârghia pentru a acţiona, a spus Popescu.

Popescu a confirmat că în cadrul discuţiilor legate de actul normativ a apărut ideea înfiinţării unui companii de trading de energie a statului, companie la care ar trebui să lucreze „oameni foarte buni”.

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un atac dur la ANRE, vineri, după ce instituţia a transmis că ordonanţa de plafonare a preţurilor poate scoate de pe piaţă unii furnizori de energie: ”Subminează statul român, domnul Chiriţă (preşedintele ANRE - n.r.) se joacă cu focul”.

„Subminează statul român şi loveşte în credibilitatea prim-ministrului şi a coaliţiei de guvernare. Necesită o reacţie rapidă atât din partea PNL, cât şi a celor di PSD şi UDMR, cu o discuţuie extrem de clară dacă să ducă până la revocarea întregului Consiliu. Duminică după-amiaza sau luni solicit, în calitate de prim-vicepreşedinte al partidului de guvernământ, o întrunire de urgenţă a coaliţiei şi punerea pe ordinea de zi de săptămâna viitoare, de către Parlamentul României, a revocării întregului Consiliul de Conducere al ANRE”, a spus la Digi24 Rareş Bogdan.

În documentul ANRE apar atât ideea încălcării anumitor prevederi din legislaţia europeană, precum şi posibilitatea apariţiei unei companii de trading a energiei care să aparţină statului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
popescu,
ordonanţă,
reacţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.