Vinci Energies, parte a gigantului francez Vinci, cumpăra Frigotehnica, liderul naţional pe piaţa soluţiilor de frig, de la ROCA Investments: „Au existat mai mulţi potenţiali cumpărători“

Autor: Miruna Diaconu Postat la 06 august 2021 232 afişări

Vinci Energies, parte din grupul Vinci, unul dintre cei mai mari jucători mondiali în concesiuni, construcţii şi energie, cu afaceri de 50 mld. euro, a cumpărat Frigotehnica, lider naţional pe piaţa soluţiilor de frig, de la ROCA Investments.

Vinci Energies, parte a gigantului francez Vinci, cumpăra Frigotehnica, liderul naţional pe piaţa soluţiilor de frig, de la ROCA Investments: „Au existat mai mulţi potenţiali cumpărători“

♦ ROCA a cumpărat producătorul de soluţii de refrigerare Frigotehnica în prima jumătate a anului 2018 ♦ Vinci Energies este parte din grupul Vinci, unul dintre cei mai mari jucători mondiali în concesiuni, construcţii şi energie, cu afaceri de 50 mld. euro, a preluat Frigotehnica, lider naţional pe piaţa soluţiilor de frig, de la ROCA. Tranzacţia reprezintă primul exit al fondului de investiţii dintr-o companie şi va fi analizată de Consiliul Concurenţei, urmând a fi efectivă în momentul obţinerii aprobării.

Tranzacţia reprezintă primul exit al ROCA dintr-o companie şi va fi analizată de Consiliul Concurenţei, urmând a fi efectivă în momentul obţinerii aprobării.

 „Această tranzacţie reprezintă o validare concretă din partea pieţei pentru ROCA, dar şi confirmarea îndeplinirii misiunii noastre de a duce companiile în care investim la următorul nivel. Exiturile nu definesc modelul nostru de business, însă atunci când apar oportunităţi din care toate părţile au de câştigat, ele trebuie luate în considerare. Deşi au existat mai mulţi potenţiali cumpărători, în alegerea partenerului potrivit ne-am bazat pe criteriul de a asigura evoluţia companiei pentru îndeplinirea misi­unii Frigotehnica şi în concordanţă cu valorile ROCA Invest­ments şi ale grupului Impetum din care ROCA face parte“, spune Rudi Vizental, CEO ROCA Investments.

Prin achiziţia producătorului de soluţii de refrigerare, Vinci Energies are în plan diversificarea portofoliului, cât şi dezvoltarea strategică pe plan naţional şi regional.

VINCI Energies este holdingul din România a unui gigant de 50 mld. euro.

”Odată cu achiziţia Frigotehnica, extindem portofoliul activităţilor noastre în România şi suntem încântaţi să primim în grupul nostru un jucător regional important cu experienţă vastă în soluţiile de frig“, spune Eric Devigne, director general Vinci Energies Europa Centrală şi de Est.

Rudi Vizental, CEO ROCA Investments: Exiturile nu definesc modelul nostru de business, însă atunci când apar oportunităţi din care toate părţile au de câştigat, ele trebuie luate în considerare.

ROCA Investments a preluat producătorul de soluţii de refrigerare Frigotehnica în prima jumătate a anului 2018. Plat­forma de investiţii a fost fondată de CITR Group, fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl - proprietarii Dedeman -, omul de afaceri Dan şucu şi Astra Rail Management, companie controlată de Thomas Manns, având un capital social iniţial de 4,5 milioane de euro, la care au contribuit toţi asociaţii.

După preluarea de către ROCA, Frigotehnica a început o perioadă de restructurare financiară, operaţională şi eficientizarea pe toate palierele de business. Frigotehnica a avut anul trecut venituri de 126 mil. lei şi un profit net de 5,7 mil. lei, conform datelor Ministerului de Finanţe.

Compania dezvoltă sisteme frigo­rifice la cheie, soluţii integrate de frig pentru toate sectoarele de activitate şi se implică pe fiecare segment din procesul dezvoltării unui proiect, de la consul­tanţă, proiectare, execuţie, construc­ţie, până la instalare şi mentenanţă. Printre clienţii săi se numără Kaufland, Lidl, Profi, Auchan, Carrefour, Cora, Selgros, Metro, Penny (rewe), Mega Image, CTP Invest, Global Vision.

„Pentru ROCA, această investiţie a reprezentat nu doar «skin in the game», ci şi «soul in the game», iar misiunea noastră de a scala businessul continuă chiar şi după exit. Tranzacţia reprezintă un moment de maturizare pentru ROCA Investments, iar pentru Frigo­tehnica reprezintă un pas important în realizarea misiunii sale de a deveni un centru de excelenţă în frig pentru Europa Centrală şi de Est“, a spus Ionuţ Bindea, investment manager ROCA Investments, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Frigotehnica.

ROCA a fost înfiinţată în urmă cu mai bine de trei ani şi este prezentă în 10 judeţe ale ţării, în 5 mari sectoare de activitate: agrifood, logistică, servicii industriale, producţie materiale de construcţii, îngrijirea personală. Cele 13 companii din portofoliu (din care două inactive) au generat în 2020 o cifră de afaceri cumulată de 98 milioane EUR, un profit operaţional (EBITDA) de 5 milioane EUR şi au peste 1.000 de angajaţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
preluare,
solutii,
frig,
national

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.